Špajza 31. ožujka 2024.

Za više okusa i sočnosti: 5 odličnih umaka za janjetinu

Janjeća koljenica
Sporo pečena janjeća koljenica
foto: Shutterstock
Krepki janjeći temeljac, brzi umak od metvice, umak od ostataka pečenja, začinsko bilje i marinada sa začinima – 5 je klasika koji će janjećem mesu podariti još više okusa!

Mekana i sočna janjetina ultimativni je prioritet svakog chefa, ali i svake prave domaćice i domaćina koji žele uživati u finom, mesnom obroku. Imamo odlične savjete kako ispeći janjeće meso da bude što sočnije i bogato raznim okusima, ali ne smijemo zaboraviti niti da mu okus uvijek mogu unaprijediti i posebni umaci i dodaci.

Zato donosimo 5 klasika uz jela s janjetinom – umake i dodatke koji će janjećem meso pružiti onu aromu više!

janjetina Možda vas zanima... Kako odabrati i ispeći savršenu janjetinu za Uskrs Recepti

Krepki janjeći temeljac

Tamni temeljac pun je aroma pa je savršen dodatak raznim umacima i juhama. U glavne sastojke spadaju janjeće kosti, povrće, koncentrat rajčice, začini i crno vino. Kuhanjem temeljac dobiva intenzivan okus.

Brzi umak od metvice

Klasik engleske kuhinje neizbježan je prilog jelima od janjetine; kuhaj po 2 žlice šećera i bijelog vinskog octa sa 50 ml vode dok se šećer ne rastopi. Umiješaj svežnjić sitno nasjeckane metvice i prstohvat soli. Izmiksaj štapnim mikserom i ostavi da se ohladi.

janjetina | Author: Rumman Amin/Unsplash Janjetina - slasna zvijezda uskrsnog stola foto: Rumman Amin/Unsplash

Umak od soka od pečenja

Neka ništa ne propadne. Upotrijebi sok od pečene janjetine zajedno s nekoliko ključnih sastojaka, da napraviš ukusan umak. Naš prijedlog: u posudu u kojoj se pekla janjetina ulij 1,5 dcl crvenog vina ili vode, stavi na srednje jaku temperaturu i ostruži zapržene komadiće janjetine s dna posude.

Dodaj 1,5 dcl pilećeg temeljca ili konzervirane juhe sa smanjenim udjelom natrija i 1/2 žličice soli te kuhaj miješajući, dok se tekućina ne smanji na 1/2 šalice, oko 10 minuta. Po potrebi skini masnoću s površine, pa procijedi sve u posudu za umak i posluži vruće uz narezanu janjetinu.

Možda vas zanima... Chimichurri umak – argentinska tajna fantastičnog jela Recepti

Nadjev od začinskog bilja

Kako bi janjetina dobila posebnu aromu, može se nadjenuti svježim začinskim biljem, najčešće ružmarinom i(li) češnjakom. No, isto tako možeš odabrati i sljedeće začine: bosiljak, mažuran, timijan, korica limete, kumin, čili i mentu.

Oštrim nožem zareži meso pa u otvore zabodi neki od odabranih začina.

Začinske marinade za janjetinu

Ova marinada je savršena za plećku: meso se marinira u mješavini ulja, češnjaka, ljutike, čilija, timijana, soli i papra – pusti da odstoji nekoliko sati i nakon pečenja uživaj u nježnijem i sočnijem mesu te pomalo egzotičnom okusu. Uostalom, nema ništa ljepše nego isprobavati uvijek nove i bolje okuse, zar ne?

Zagreb: Restoran NK Hrašće radi jednu od najboljih janjetina u gradu | Author: Tomislav Miletić/Pixsell Janjetina ispod peke s mladim lukom i krumpirom foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.