Špajza 28. veljače 2017.

Što radite krivo: Par savjeta o pripremi povrća

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Pirjanje, kuhanje i pečenje nikada nije bilo lakše, a okusi življi. Pripremite još bolje varijante omiljenog povrća pa u potpunosti uživajte u novim, bogatim aromama...

Čak i najveći ljubitelji kuhanja ponekad se nađu u žurbi kod pripreme jela. U takvim situacijama, znamo i sami, poseže se za kraćim, jednostavnijim i često nepravilnim tehnikama. Kuhanje kojeg povrća možete popraviti, a koje spremate na idealan način, otkrijte u našem kratkom vodiču.
 

Povrće | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Luk

Pirjanje luka kod svakog ljubitelja dobre hrane izgleda barem malo drugačije. Univerzalno pravilo pirjanja luka jest da se ne smijete bojati. Luk koji je poprimio smeđu boju nije izgorio, on se tek počeo karamelizirati i daje najbolje arome. Staklasti luk ostat će življi dok će upravo onaj koji je poprimio smeđu boju biti idealan. jelu će dati posve neke nove okuse.

Mrkva

Sjeckanje mrkve ponekad je prava gnjavaža. Ona je tvrda, teško se reže pa samim time oduzima i puno vremena. Umjesto sjeckanja prije kuhanja, mrkvu nasjeckajte nakon što se skuha. Na taj će način zadržati sve svoje blagodati i više okusa, a sjeckanje učiniti daleko lakšim.

Krumpir

Pire krumpir nikada nemojte raditi štapnim mikserom. Na taj će način postati gumenast i izgubit će svu svoju kremoznost. Koristite ručnu drobilicu za krumpir ili neki drugi, jednostavniji alat.
Želite li pak krumpir ispeći do savršenstva, najprije ga do pola skuhajte, a zatim prebacite u pećnicu kako bi ga dovršili i učinili hrskavim.
 

krumpir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Prokulice

Zaboravite kuhanje prokulica jer će vam ono samo dodatno otežati pripremu. Teško je odrediti kada su gotove, a ponekad se dogodi da prekasno primijetimo kada su već prekuhane. Umjesto kuhanja, posegnite za običnom tavom. Otopite maslac pa ih kratko pirjajte. Trebat će im tek desetak minuta, ovisno o veličini i količini prokulica, a bit će daleko ukusnije od onih kuhanih.

Brokula i cvjetača

Baš kao kod prokulica, kod ovog ćete povrća također trebati zaboraviti na kuhanje. Bez obzira kuhate li krem juhu ili jednostavan prilog, brokulu i cvjetaču najprije usitnite na manje cvjetiće, začinite omiljenom vrstom ulja, soli i paprom, a zatim ih ubacite u pećnicu. Pustite da se peku oko 20 minuta na 180 stupnjeva pa ih koristite na uobičajen način. Pečenjem neće postati gnjecave već će zadržati čvrstoću, a izvana postati fino hrskave.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.