Špajza 06. rujna 2023.

Znaš li pravilno uskladištiti smokve?

Smokve
Pravilno uskladišti smokve foto: Olivie Strauss/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz malo truda i pažnje, u svježim ćeš smokvama moći uživati duplo duže od uobičajenog roka trajanja!

Smokve su odlična poslastica s nogu, ali i inspiracija za pripremu brojnih predjela i deserata. Nažalost, rok trajanja nakon berbe im je poprilično kratak.

Neoštećene smokve koje čuvaš na sobnoj temperaturi mogle bi potrajati 2 do 3 dana. Ako dođu u kontakt s vodom, rok će se drastično smanjiti. 

 

Možda vas zanima... Kako osušiti smokve - imamo najbolje savjete Špajza

 

U nastavku ti donosimo nekoliko uputa za skladištenje smokava, koje će im maksimalno produžiti svježinu:

1. Selekcija

Ako se pred tobom nekako našao cijeli sanduk pun smokava, rezerviraj malo vremena za selekciju. Izbaci sve premekane i vidljivo oštećene smokve, a osobito one na kojima je vidljiva plijesan.

2. Spremanje

Probrane smokve stavi u kutiju od debelog kartona ili u stiropor. Između svake stavi papirnati ubrus koji će upiti dio vlage i održati ih duže svježima. 

3. Hlađenje

Kutiju sa smokvama obavezno dobro omotaj plastičnom folijom, kako ne bi upijale arome i mirise ostalih namirnica u hladnjaku. Preporučujemo da ih držiš u ladici namijenjenoj za voće na dnu hladnjaka, odvojene od druge hrane.

 | Author: Studio Layana/Pexels Smokve foto: Studio Layana/Pexels

Dok god se striktno držiš ovih pravila, rok trajanja smokava će biti 6 do 7 dana. Uživaj!

Ako želiš u smokvama uživati tijekom cijele godine, možeš ih lako zamrznuti. Proberi smokve u dobrom stanju, poslaži ih na pladanj u jednom sloju i najprije ih individualno zamrzni. Nakon 3 sata ih izvadi, razdijeli u plastične vrećice sa zatvaračem pa ih čuvaj u zamrzivaču do godine dana. 

 

palačinke sa smokvama | Author: Thinkstock Palačinke sa smokvama foto: Thinkstock

Isprobaj slastice sa smokvama:

 

Mini tart sa smokvama Možda vas zanima... Mini tartovi sa smokvama i pistacijama Recepti Možda vas zanima... Prefini ljetni prhki keksi sa suhim smokvama Recepti Možda vas zanima... Kolač sa smokvama gotov je za samo pola sata Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.