30. kolovoza 2016.

2. Fra Ma Fu festival u Virovitici: Kuhanje s glumcima i izložba fotografija s Oktoberfesta!

Oktoberfest
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
U Virovitici će se od 1.-10. rujna 2016. godine održati drugo izdanje Fra Ma Fu festivala, hrpe sjajnih događanja uobličene od strane novinara i urednika portala Virovitica.net - Gorana Gazdeka. Ovaj festival reportera i reportaže ima i svoj gastro dio kojeg svakako trebate posjetiti!

Virovitica će punih deset dana uživati u predavanjima i izložbama posvećenih Franji Martinu Fuisu, prerano umrloj legendi hrvatskog i europskog stripa. Uz Tonija Hnohčika, dvojac Dežulović-Ivančić, Davora Schunka i brojne koncerte, nas najviše zanimaju ova dva događaja: 

Glumci kuhaju novinarima

U subotu, 3. rujna glumci Kazališta Virovitica Mijo Paveklo Mikeš, Draško Zidar Prco i Goran Koši Mika novinarima-reporterima pripremaju delicije iz svoje pećnice. Prvaci virovitičkog teatra su vrsni glumci, neumorni zafrkanti i veliki gurmani, ali isto tako i vrhunski kuhari. Glavni majstor probav(lj)anja, majstor prcmoljenja i majstor ku(r)vanja predstavljaju:

Martnova kuharca, I. dio

Mikeška cica-boca - Ladna tacna: Mast, luk sjeckani, sol, crvena slatka ljuta paprika mljevena, svježa paprika rezana, slanina, šunka, kobasica, švargl, feferonka (oficiruša), rajčica

Ma Fuuuuuuuu - Papričice punjene mekim sirom s vlascem, zapečene, prelivene ovlaš bućinim uljem, sir domaći polutvrdi u bućinom ulju i domaće virov'tičke masline

Jerum štrudlin - Štrudla s nadjevom od sira, špeka, luka, češnjaka i ljuti papričica Prcini špek fileki (Recept poznat samo Prci)

Fra Matrinova tepsija (Teleća koljenica s povrćem i još koje čime)

Stankov kolčić (Hajdučki ćevap na mikeški način)

Mikin klipić (Kiflice s cijelim orahom zaliveni s medom)

Mikeški navilak (Svježe voće ubrano kod komšije-susjeda)

Oktoberfest | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

MOJIH 25 GODINA OKTOBERFESTA Izložba fotografija i promocija knjižice reportaža

Tema: Reportaža i reportažna fotografija

Autor: Mato Pejić

Mjesto: Caffe bar Pub

Vrijeme: 21:00 sat

Bit će izloženo 25 fotografija A3 formata nastalih u 25 godina reporterova pohoda najveće pučke fešte na svijetu koje svake godine posjeti 6 milijuna ljudi. Izložbu prati popratna knjižica s odabranim reportažama. Odlikuju ih igre riječima i stilske bravure, jasnoća pripovijedanja i Fuisova reporterska lirika, detalji i činjenice, autentičnost i snažne impresije koje u čitatelju bude emocije i osjećaj da su tamo, među vrčevima piva, sočnim koljenicama i prsatim konobaricama. I sve to začinjeno osobnim stilom čvrsto utemeljenim na velikom znanju o materiji – pivu i užicima koje ono donosi.

Mato Pejić je rođen je 1956. godine u Vrbanji. Diplomirao 1982. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, od 1983. do 2008. radio na Radio Daruvaru, a onda prelazi u Jednotu, tjednik češke nacionalne manjine. Bio je honorarni dopisnik „Večernjeg lista“ od 1994. do 2004. godine. Urednik je specijaliziranog portala o pivu, pivskom gospodarstvu i pivopijama „Pivnica.net“. Tekstove objavljuje u mnogim časopisima, magazinima i lokalnim listovima. Omiljene teme su mu strip i pivo. Autor je četiri knjige „Sve bilo je muzika“ (2000.), „Pjenušave vedute“ (2003.), „70 godina Foto kluba Daruvar“ (2010.) i „Daruvar – jučer, danas, zauvijek“ (2012.). Kao koautor, urednik, korektor i prevoditelj radio na još 25 knjiga i publikacija. Urednik je portala Pivnica.net, s kojeg često prenosimo najsvježije tekstove i reportaže o pivu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.