20. rujna 2016.

5 stvari koje biste uvijek trebali imati u svojoj kuhinji

Sastojci
Kako uspješno spojiti maslac i šećer? foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
One stvari bez kojih biste u kuhinji bili izgubljeni, a dobro dođu i kada se hladnjak isprazni.

Držite se popisa koji smo za vas pripremili i baš nikada vam neće ponestati ideja za pripremu brzinskih jela. Ovih pet namirnica od velike je važnosti za vašu kuhinju.

Smrznuto povrće

Jedna stvar koja uvijek dobro dođe kada nemate baš ništa drugo u hladnjaku je smrznuto povrće. Iako se slažemo s tvrdnjom da je svježe puno zdravije, iz različitih razloga ne možemo cijele godine uživati samo u svježem povrću. Ukoliko imate prilike, smrznite nekoliko paketića mahuna, graška i mrkve kako bi u njima mogli uživati i u hladnim zimskim danima. Skuhati ih možete na pari ili u pećnici s malo maslinovog ulja i češnjaka. Ubaciti ih možete i u juhe ili salate.

Konzerve

Posebice grah, slanutak, tuna i kukuruz. U ormariću uvijek čuvajte barem jednu konzervu za one dane kada zagusti. Konzerve su odličan izbor jer mogu stajati dugo, a jednostavne su za pripremu. Ubacite ih u juhe, napravite nadjev za tortilje ili ih pretvorite u fine namaze uz dodatak tek nekoliko začina.

Fritata | Author: Dreamstime foto: Dreamstime

Jaja

Jaja su bogata vitaminom D i proteinima, a da i ne spominjemo da se uklapaju baš u svako jelo. Skuhajte ih, pretvorite u kajganu ili ispecite na oko. Koristite ih za jednostavne kolače, popečke ili razne nadjeve. Najbolja stvar kod jaja jest što u njima možete uživati u svako doba dana. Za doručak na oko, za ručak uz špinat i za večeru u omletu.

Kruh

Odličan je sam kao i u kombinaciji s drugim namirnicama, a najbolje je uvijek pri ruci imati neki od punozrnatih. Takav kruh bogat je vlaknima i vitaminom B, puno je bolji izbor od običnog bijelog kruha i može stajati čak i do tjedan dana. Tostirajte ga, ubacite u složence, pohajte ili jednostavno premažite najdražim namazom i uživajte!

Maslac ili maslinovo ulje

Pri vrhu liste svakako se nalaze i ove dvije namirnice. Puno bolji odabir od običnog suncokretovog ulja su definitivno maslac i maslinovo ulje. Maslinovo ulje odličan je obadir za salate i marinade jer svojim specifičnim okusom izvlači najbolje iz ostalih namirnica. Maslac pak možete dodati u ulje kada pržite i vaše će jelo dobiti sasvim jedan novi okus. Izvrsno se slaže i s desertima, a svakako vam preporučujemo da se okušate u pripremi smeđeg maslaca. Osim u deserte, umiješajte ga u rižoto, na njemu pržite luk ili ga jednostavno namažite na kruh s malo domaćeg džema.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.