09. rujna 2016.

5 pravila o vinu koja morate prekršiti

vino
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pratite li baš uvijek sva pravila?

Vikendom ili nakon napornog radnog dana, čaša dobrog vina uvijek dobro dođe. Koji je pravilan, a koji krivi način za konzumaciju najdražeg pića od grožđa, pročitajte u nastavku.

Rose se pije samo ljeti

Vino koje obožavamo pijuckati za vrijeme toplih ljetnih večeri zapravo se odlično slaže s jelima od tjestenine, juhama i šarolikim pitama od povrća. Tako ćete pravu jesensku gozbu najbolje upotpuniti upravo dobrim roseom. Prava je istina da je baš rose pravi odabir za svako godišnje doba.

večera uz vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Slatka vina piju se samo uz deserte

Azijska kuhinja odličan je primjer hrane koju će najbolje zaokružiti čaša dobrog desertnog vina. Takva vina odlično pašu uz začinjena i nešto ljuća jela, a čuvati ih samo za slatki dio večere bila bi prava šteta.

Samo bijela vina piju se uz ribu

Jedini razlog zbog kojeg ljudi ne konzumiraju crno vino uz ribu jest činjenica da nakon gutljaja crnog vina riba može imati pomalo metalan okus. No mnogi ljudi ne znaju da će upravo losos imati puno bolji okus kombinirate li ga s čašom kvalitetnog crnog vina. Isprobajte, nećete se razočarati.

Kuhajte samo s onim vinima koja biste i pili

Kada pijete vino, pijete ga zbog njegovog divnog, punog okusa. Kada vino stavite u jelo, ono što ostaje od njega nakon što alkohol ispari nešto je sasvim različito od onog što vam stoji u čaši do tanjura. Upravo zato, dobra vina sačuvajte za posebne prilike, a kod pripreme umaka koristite manje kvalitetna ako su vam pri ruci.

Bijelo vino poslužuje se hladno, a crno sobne temperature

Stručnjaci se slažu kako ovo pravilo nema nikakvog smisla. Držite li bijelo vino u hladnjaku predugo, hladnoća može zamaskirati njegove okuse. Idealna temperatura bijelog vina bila bi tek nešto hladnija od sobne. Crno vino pak valja ohladiti oko 15 do 20 minuta u hladnjaku prije posluživanja kako bi voćni okusi vina najbolje došli do izražaja. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.