08. srpnja 2015.

8 razloga zašto obožavamo tradicionalnu dalmatinsku kuhinju

brudet
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Doživite mirise i okuse tradicionalnih jela u vašoj kuhinji

Dalmatinsku kuhinju, sve običaje, vrste namirnica i načine pripreme hrane najbolje možemo upoznati kroz dalmatinske kuharice koje ostavljaju u pisanom obliku obiteljska nasljeđa i prikupljena istraživanja. Nekoliko vrijednih dalmatinki poput Dike Marjanović-Radice objedinile su na jednom mjestu recepte čime su osigurale čuvanje tradicije i nama dale mogućnost da shvatimo koje su glavne karakteristike lokalne dalmatinske kuhinje.

Više mesa manje ribe?

Pregled dalmatinskih kuharica sa znanstvenog stajališta iznjedrio je zanimljive rezultate. Naime, unatoč činjenici da dalmatinsku kuhinju obično povezujemo s ribom i plodovima mora, zanimljivo je da su u rubrici glavnog jela u kuharicama najviše zastupljena mesna jela, a riblja jela su po zastupljenosti na drugom mjestu. Nema dvojbe da dalmatinci vole i cijene dobar komad mesa stoga su u dalmatinskoj kuhinji popularne bistre mesne juhe pomalo narančaste od dodatka konzervirane rajčice odnosno konšerve s kojima sve počinje i dalje se nastavlja s lešo mesom upotpunjenim kuhanim krumpirom i oplemenjenim nezamjenjivom šalšom. Od svakodnevnih mesnih jela vrlo je popularan šnicel na naglo ili filana paprika i polpete. Za svečane prigode poslužuje se pašticada u božanstvenom toću ili umaku s njokima koju ne treba previše opisivati. Prava pašticada nije za amatere jer se njoj potrebno potpuno posvetiti, a priprema ponekad podrazumijeva pothvat koji traje po 3 dana. Regionalni specijalitet su i janjetina te bravetina koje se u proljeće tradicinalno spremaju s bižima.

pašticada | Author: Filip Brala/Pixsell Filip Brala/Pixsell

Unatoč tome što se u Dalmaciji riba više ne konzumira toliko često koliko je to bilo u prošlosti, sinonimi za dalmatinsku kuhinju zauvijek će ostati raznovrsni brudeti od ribe i plodova mora, riba s gradela i lignje na brojne načine.

Jednostavna svakodnevna jela

Iako dalmatinci nisu pretjerano naklonjeni varivima, ne treba zaboraviti na legendarni pašta fažol koji se jede i ljeti i zimi. Tjestenina je u dalmatinskoj kuhinji često zastupljena zbog jednostavnosti pripreme, ali i kao posljedica utjecaja talijanske kuhinje. Jednako tako je i riža, posebice rižota poput crnog rižota sa sipom kojeg možemo smatrati izvornim dalmatinskim jelom.

Svakodnevno se u sklopu tipičnog dalmatinskog objeda može naći povrće poput blitve, špinata i kupusa, te sezonski artičoke, balancane i tikvice.

Mediteranski začini

Najvažniji začin u dalmatinskoj kuhinji je svakako maslinovo ulje, a od začinskog bilja najviše se koristi lovorov list, kadulja i ružmarin.

maslinovo-ulje | Author: Thinkstock Thinkstock

Slastice

Kada je riječ o slasticama može se reći da su tipični dalmatinski deserti napravljeni od samo nekoliko temeljnih i najčešće jeftinih namirnica poput jaja, brašna i šećera. Predstavnici dalmatinskih slastica su svakako omiljene fritule i kroštule. U nastavku pročitajte nekoliko recepata tipičnih dalmatinskih jela ili namirnica:

Mesna jela:

Dalmatinska pašticada

Juha od janjetine po dalmatinski

Slastice:

Dalmatinski paradižot

Fritule

Dalmatinske kroštule

Riba:

Bakalar s blitvom na dalmatinski

Crni rižoto od sipe

Variva i povrće:

Pašta fažol i zimski stol

Kreativna jela s patlidžanima

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.