Kako do savršeno hrskave piletine?

Žarko Bašić/PIXSELL
Chef Marijo Čepek otkrio nam je male tajne pripreme savršene domaće piletine koju poslužuje u zagrebačkom restoranu Vinodol.
Vidi originalni članak

Naš suradnik chef Marijo Čepek ove sezone započeo je novu priču u popularnom restoranu Vinodol. Naime, odlučio se vratiti tradiciji i predstaviti gostima jednostavno jelo savršenog okusa, koje, nažalost, vrlo rijetko možemo pripremiti kod kuće. Razlog zbog kojeg je ovo jelo u zadnje vrijeme toliko daleko od naših tanjura je masovna proizvodnja koja je jako promijenila svima poznati okus djetinjstva.

Međutim, Marijo je riješio problem tako što je ostvario suradnju s međimurskim Peradarstvom Baneković i na taj način otvorio put do domaćih "piceka" kontroliranog podrijetla. Uz domaće meso, Marijo pohanu piletinu priprema isključivo na domaćoj svinjskoj masti, a kako bi zaokružio međimursku priču trenutačno piletinu poslužuje s krumpirom kojeg proizvodi OPG Ratko Horvat na području Orehovice.

Marijo svog piceka ala gospon Fulir uvijek poslužuje sa sezonskim pireom pa se tako "Fulir" već sljubio s bučom i krumpirom, a u Vinodolu jedva čekaju sezonu graška, boba i drugih plodova kako bi uživali u novim okusima koji se spajaju sa savršenom hrskavom piletinom.

Domaći picek ala gospon Fulir (za 4 osobe)

Sastojci:

  • 1,5 kg piletine
  • 200 g brašna
  • 2 do 3 jaja
  • 300 g krušnih mrvica
  • Domaća svinjska mast

Priprema:

1. Otkoštite pile, sve dijelove osim bataka i krilaca.

2. Posolite meso prema želji i uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice.

3. Otopiti domaću svinjsku mast i na laganoj vatri peći 8 do 10 minuta do zlatno žute boje.

 

Više savjeta Marija Čepeka pročitajte ovdje.

Posjeti Gastro.hr