Naš suradnik chef Marijo Čepek ove sezone započeo je novu priču u popularnom restoranu Vinodol. Naime, odlučio se vratiti tradiciji i predstaviti gostima jednostavno jelo savršenog okusa, koje, nažalost, vrlo rijetko možemo pripremiti kod kuće. Razlog zbog kojeg je ovo jelo u zadnje vrijeme toliko daleko od naših tanjura je masovna proizvodnja koja je jako promijenila svima poznati okus djetinjstva.
Međutim, Marijo je riješio problem tako što je ostvario suradnju s međimurskim Peradarstvom Baneković i na taj način otvorio put do domaćih "piceka" kontroliranog podrijetla. Uz domaće meso, Marijo pohanu piletinu priprema isključivo na domaćoj svinjskoj masti, a kako bi zaokružio međimursku priču trenutačno piletinu poslužuje s krumpirom kojeg proizvodi OPG Ratko Horvat na području Orehovice.
Marijo svog piceka ala gospon Fulir uvijek poslužuje sa sezonskim pireom pa se tako "Fulir" već sljubio s bučom i krumpirom, a u Vinodolu jedva čekaju sezonu graška, boba i drugih plodova kako bi uživali u novim okusima koji se spajaju sa savršenom hrskavom piletinom.
Domaći picek ala gospon Fulir (za 4 osobe)
Sastojci:
- 1,5 kg piletine
- 200 g brašna
- 2 do 3 jaja
- 300 g krušnih mrvica
- Domaća svinjska mast
Priprema:
1. Otkoštite pile, sve dijelove osim bataka i krilaca.
2. Posolite meso prema želji i uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice.
3. Otopiti domaću svinjsku mast i na laganoj vatri peći 8 do 10 minuta do zlatno žute boje.
Više savjeta Marija Čepeka pročitajte ovdje.