Blagdanski jelovnik: Umak od šljiva i salata od prokulica

maXYama
Uz svinjski kare, janjeći but ili puricu, za blagdane posluži odličnu salatu od prokulica i umak od šljiva...
Vidi originalni članak

Blogerica maXYama pripremila je spektakularnu blagdansku večeru koja ti može poslužiti kao inspiracija i motivacija.

Posljednjih nekoliko dana objavljivali smo fragmente tog božićnog slavlja u obliku recepata za janjeći but sa zeljem, kare s kostima i paprenjake, a danas su na redu još dva odlična dodatka - umak od šljiva i salata od prokulica i oraha.

 

maxyama Sočna janjeća rolada sa slaninom i kupusom

 

SALATA OD PROKULICA

  • prokulice
  • češnjak
  • peršin list
  • orasi
  • maslinovo ulje
  • bijeli aceto balsamico

Priprema:

  1. Skuhajte prokulice u slanoj vodi i isperite ledenom vodom kako bi zadržali lijepu zelenu boju.
  2. Začinite nasjeckanim češnjakom i peršin listom, acetom i uljem te drobljenom jezgrom oraha.

UMAK OD ŠLJIVA

  • suhe šljive
  • rakija šljivovica
  • maslac
  • 1 dcl crvenog vina
  • pekmez od šljiva (opcionalno)

Priprema:

  1. Namočite suhe iskoštene šljive u vinu pola sata.
  2. Na masnoći od pečenja dodajte šljive narezane na rezance zajedno s vinom. Kuhajte dok se količina tekućine, tj.vina ne reducira na trećinu. Dodajte malo vode ako mislite da je umak pregust, kratko prokuhajte.
  3. Dodajte rakiju i pustite da alkohol reducira. Ako volite marmeladu, dodajte 1 žlicu i sami regulirajte okus.
  4. Izradite umak štapnim mikserom pa vratite kratko na štednjak i umiješajte listiće maslaca. Malo posolite ako je potrebno.

 

maxyama Pečeni kare s kostima zvijezda je blagdanskog stola

 

Posjeti Gastro.hr