Blogerica maXYama pripremila je spektakularnu blagdansku večeru koja ti može poslužiti kao inspiracija i motivacija.
Posljednjih nekoliko dana objavljivali smo fragmente tog božićnog slavlja u obliku recepata za janjeći but sa zeljem, kare s kostima i paprenjake, a danas su na redu još dva odlična dodatka - umak od šljiva i salata od prokulica i oraha.
SALATA OD PROKULICA
- prokulice
- češnjak
- peršin list
- orasi
- maslinovo ulje
- bijeli aceto balsamico
Priprema:
- Skuhajte prokulice u slanoj vodi i isperite ledenom vodom kako bi zadržali lijepu zelenu boju.
- Začinite nasjeckanim češnjakom i peršin listom, acetom i uljem te drobljenom jezgrom oraha.
UMAK OD ŠLJIVA
- suhe šljive
- rakija šljivovica
- maslac
- 1 dcl crvenog vina
- pekmez od šljiva (opcionalno)
Priprema:
- Namočite suhe iskoštene šljive u vinu pola sata.
- Na masnoći od pečenja dodajte šljive narezane na rezance zajedno s vinom. Kuhajte dok se količina tekućine, tj.vina ne reducira na trećinu. Dodajte malo vode ako mislite da je umak pregust, kratko prokuhajte.
- Dodajte rakiju i pustite da alkohol reducira. Ako volite marmeladu, dodajte 1 žlicu i sami regulirajte okus.
- Izradite umak štapnim mikserom pa vratite kratko na štednjak i umiješajte listiće maslaca. Malo posolite ako je potrebno.