Clafoutis s malinama (marelicama, šljivama...)

Tatjana Pastuović Klaić
Ovaj francuski klasik idealan je za ljubitelje ovog ukusnog voća. Priprema je krajnje jednostavna, a rezultat - odličan!
Vidi originalni članak

Tradicionalni i najpopularniji clafoutis (klafuti) priprema se s trešnjama ali nećete pogriješiti izaberete li bilo koje mekano voće - marelice, breskve ili šljive.

 

Kolumne Clafoutis sa šljivama

 

Tijesto je rijetko i glatko, slično onome za našu supitu (ah, obožavala sam bakinu supitu!), a kada je pečeno izgleda poput debele palačinke.

 

Fantastičan čokoladni clafoutis s višnjama

 

Clafoutis možemo poslužiti odmah nakon pečenja, ali odličan je i kada se ohladi (tada se i lakše reže i vadi iz posude u kojoj se pekao).

 

Sezonski clafoutis s kruškama koji ćete obožavati

 

Sastojci:

  • 600 g malina
  • 3 jaja
  • 70 g šećera
  • 10 g vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije
  • 120 g brašna
  • 220 ml mlijeka
  • 50 g maslaca + još malo za premazivanje kalupa

Priprema:

  1. Posudu za pečenje namažite maslacem.
  2. Pećnicu zagrijte na 200°C.
  3. U zdjeli pjenjačom miješajte jaja, šećer i vanilin šećer, zatim dodajte brašno, mlijeko i otopljeni maslac. Miješajte cijelo vrijeme, smjesa treba biti rijetka i glatka.
  4. U pripremljenu posudu rasporedite maline i prelijte ih tijestom.
  5. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 40 minuta na 180-200°C.
  6. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo.

Dobar tek!

Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštamFacebook stranici.

Posjeti Gastro.hr