gastro postao
                                            
                                        
                                    Sezona jesenjih plodova je u punom zamahu. Šljive su na redu!
                                
                                
                                    
                                
                                Clafoutis je tradicionalna francuska poslastica regije Limousin koja se sprema sa lokalnim kiselim Morello višnjama. U njegovim izvedenicama se lijepo "ljubi" i ostalo mekano voće poput šljiva, breskvi ili marelica. Većina recepata uključuje maslac iako ne svi. Osobno, mislim da maslac podiže kolač na višu razinu, tijesto je poput svile mekano, a pritom i bogato. Smjesa je jako rijetka, poprilično nalikuje onoj za palačinke i pomalo podsjeća na veoma sočan puding.
Potrebni sastojci:
- 600 g očišćenih šljiva
 - 170 ml mlijeka
 - 60 g brašna
 - 75 grama kokosovog šećera
 - 1 žlica meda
 - 40 g maslaca
 - 1 žlica arome badema
 - 3 jaja
 
Postupak izrade:
- Upalite peć na 200°C.
 - Namastite kalup, operite šljive i narežite ih na kockice, pa ih rasporedite po kalupu.
 - Na laganoj vatri otopite maslac i zakuhajte mlijeko.
 - U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, brašno i šećer, pa dodajte jedno po jedno jaje neprestano miješajući pazeći da nema grudica.
 - Na kraju smjesi pridodajte otopljeni maslac i mlijeko i pomiješajte.
 - Smjesu izlijte preko šljiva i pecite na 180°C oko 45 minuta.
 
U slast!
Ivu možete pratiti na Facebook profilu i blogu.