Čokoladna torta u svom najboljem izdanju

Nina Mrvica
Čokoladna torta mi je oduvijek bila jedan od najdražih odabira. Za koju god je prigodu radila uvijek se tako lijepo uklopi. I svi je vole!
Vidi originalni članak

Za čokoladu svakako možemo reći da je jedna od omiljenih namirnica na svijetu. Mislim da bi bilo nemoguće prikupiti sve recepte u kojima se ona nalazi, pa čak i torti napravljenih od nje ima bezbroj varijanti.
 
Ono što mi je bilo bitno kod čokoladne torte je da je jednostavna za pripremu, da ima prozračan i mekan biskvit i bogatu čokoladnu kremu. Ova torta je sve to. Tko god je proba oduševi ga prozračnost i bogati okus čokolade, a pritom nije “teška”.

 

Jednostavno i fino Padišpanj - tradicionalni kolač od samo tri sastojka


 
Okus joj možete nadopuniti aromom kave i tako dobiti potpuno novu dimenziju torte. Meni je savršena u kombinaciji s kavom i takvu najčešće radim. Možete koristiti bilo koju instant kavu. Ja sam koristila dvije vrećice Frank instant kave od 9 grama i dobila okus koji ne dominira, ali se intenzivnije osjeti. Možete smanjiti dozu na devet grama (jednu vrećicu) i tako dobiti blagi okus kave u čokoladnom biskvitu.

 

Bake me by Nina Red velvet torta kao uvertira u ljubavni tjedan


 
Također, intenzitet čokoladne kreme ovisi o čokoladi koju koristite. Ako želite blažu verziju kojoj čokolada ne dominira previše koristite onu s 50% udjela kakaa. Ja volim intenzivan, bogat okus i uvijek koristim čokoladu s udjelom od 70% kakaa. Ovo zaista ovisi o vašem ukusu i željama. Budite slobodni tortu prilagoditi vama.
 
Vjerujte mi kad vam kažem da je ovo jedna od najjednostavnijih i najukusnijih čokoladnih torti koje sam ikada napravila. I da je do sada oduševila sve koji su je probali.

 

Bake me by Nina Torta od palačinki s kremom od vanilije i čokoladom

 

Ninine slatke i slane specijalitete pronađite na blogu Bake Me, Facebook stranici i Instagram profilu. 

 

Za biskvit će vam trebati:

  • 200 g glatkog brašna
  • 220 g šećera
  • 50 g kakaa
  • 1,5 žličica praška za pecivo
  • 0,5 žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 80 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 žličica arome vanilije
  • 190 ml mlijeka
  • 190 ml kipuće vode

Dodatno:

  • od 9-18 g instant kave – po želji

Za kremu:

  • 300 g čokolade za kuhanje ( za blagi okus koristite čokoladu s 50% udjela kakaa, za intenzivan onu sa 70% udjela kakaa)
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 40 g maslaca
  • 65 g šećera
  • prstohvat soli
  • 115 g kiselog vrhnja

Postupak pripreme biskvita:

  1. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa za tortu promjera 18- 22 centimetara. Kalupe namastite i dno im obložite papirom za pečenje.
  2. U posudi za miksanje pomiješajte zajedno brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. Smjesi brašna dodajte ulje i mlijeko pa mikserom sve povežite. Dodajte jaje po jaje i aromu vanilije pa ponovo mikserom izradite smjesu.
  4. Smjesi dodajte kipuću vodu i mikserom je izradite dok ne postane povezana i sjajna. Smjesa za biskvit će vam biti dosta tekuća, to je u redu. Ako ćete raditi varijantu s kavom, tada pravo instant kavu pomiješajte s kipućom vodom, ostavite po strani 5 minuta pa onda umiješajte u smjesu.
  5. Smjesu ravnomjerno rasporedite u oba kalupa i pecite 30 minuta ili dok vam čačkalica zabodena u sredinu biskvita ne izađe suha.
  6. Gotovi biskvit izvadite iz kalupa nakon 10 minuta i pustite da se ohladi na rešetki za hlađenje.

Priprema čokoladne kreme:

  1. Čokoladu otopite na pari pa je stavite po strani.
  2. U manjem loncu pomiješajte vrhnje, maslac, šećer i sol. Stavite na srednje jaku vatru i miješajte dok se maslac i šećer ne otope, a smjesa postane kompaktna.
  3. Dodajte smjesu s vrhnjem čokoladi u tri intervala, miješajući nakon svakog dodavanja dok se sve ne poveže.
  4. Kada ste umiješali sve vrhnje i rastopljenu čokoladu i dobili sjajnu i povezanu smjesu, dodajte kiselo vrhnje. Umiješajte ga u kremu pjenjačom pa pustite da se krema malo ohladi i stisne. Ohlađenu kremu možete odmah koristiti. Ako vam je krema i dalje rijetka stavite je u hladnjak dok se ne stisne. Ako vam je previše stisnuta samo je mikserom dobro izradite.
  5. Slaganje:
  6. Na stalak za torte postavite jedan biskvit. Postavite ga naopako (da je donja strana ona koja je u kalupu bila gornja). Ovako će vam torta biti ravna.
  7. Stavite 1/3 kreme pa postavite drugi biskvit, neka bude naopako postavljen u odnosu na kalup (kao i donji biskvit).
  8. Tortu obložite preostalom kremom i ukrasite po želji. Možete koristiti ribanu čokoladu, čokoladne mrvice, puslice, kremu koju ste stavili u slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji i sl.
  9. Tortu ohladite u hladnjaku prije posluživanja.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr