Čokoladne tortice u koje smo se zaljubili

Josipa Cindrić
Danas pričamo o slatkim mini čokoladnim torticama koje će zasigurno svakome izmamiti osmijeh na lice...
Vidi originalni članak

Ove se tortice izgledom čine komplicirane, ali njihova priprema je zaista jednostavna. Ovaj recept nastao je spontano kao i većina kolača u mojoj kuhinji pošto volim smišljati u samom procesu što točno napraviti. Tortice su odlična ideja za poklon ako želite iznenaditi i impresionirati svoje najdraže. 

 

Cake diary by Josipa Sudar velikana: Brownie cheesecake

 

 

Za pripremu biskvita trebat će vam:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žutanjaka 
  • 5 žlica šećera 
  • 1 dcl ulja 
  • 5 žlica glatkog brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 3 žlice kakaa

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C te pripremite veliki pleh u kojem ćete peći biskvit tako da ga namastite ili obložite papirom za pečenje
  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg u jednoj posudi
  3. U drugoj posudi pjenasto umutite žutanjke i šećer
  4. Dodajte ulje te promiješajte, na kraju umiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao 
  5. Smjesi dodajte bjelanjke te ih pažljivo ručno umiješajte kako ne biste istisnuli zrak iz biskvita
  6. Biskvit izlijte u pleh te pecite 10-15 min ovisi o pećnici (provjerite s čačkalicom) 
  7. Nakon što se ohladi koristite male okrugle kalupe kojima ćete izrezati mini tortice 
     

Za pripremu čokoladne kreme bit će vam potrebno: 

  • 100 ml mlijeka
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje želatine (10 g) 
  • 3 žlice vode

Postupak pripreme:

  1. Pakiranje želatine prelijte vodom te pustite da odstoji desetak min
  2. Zagrijte mlijeko i čokoladu dok se sva čokolada ne otopi, dodajte im želatinu te miješajte dok se sva želatina ne otopi
  3. Vrhnje za šlag istucite u kremasti šlag, dodajte mu čokoladu, ali pritom pazite da nije prevruća kako ne bi otopila šlag 
  4. Ručno izmiješajte te prelijte preko biskvita koje ste stavili u kalupe za mini tortice (na kremu dodajte još jedan biskvit) 
  5. Stavite na hlađenje barem na 1 sat 

Za čokoladni preljev:

  • 80 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 kapi ulja

Priprema:

  1. Zagrijte maslac do vrenja te mu dodajte sitno nasjeckanu čokoladu, pustite da čokolada odstoji 5 minuta (bez miješanja kako ne biste ohladili maslac) 
  2. Nakon 5 minuta promiješajte te dodajte par kapi ulja za sjaj
  3. Čokoladni preljev možete preliti preko tortica koje ste izvadili iz kalupa nakon što su se dovoljno ohladile 
     


Pssst! Odlična ideja su sitno sjeckani lješnjaci ili bademi koje ćete posuti sa strane na tortice, a na vrh možete staviti svježe jagode koje će sve upotpuniti.

Još slasnih zalogaja naše blogerice Josipe potražite na Instagram profilu Cake diary by Josipa.

U slast!

Posjeti Gastro.hr