Špajza 22. svibnja 2017.

Monika Kos - slatka genijalka čarobnih ruku

foto: Monika Kos
gastro postao gastro.24sata.hr
Na pitanja je odgovarala u pauzi između dvije torte, a zatim su iz njezinih ruku izašle fantastične kreacije dostojne najvećih svjetskih slastičarnica. Saznajte tko je Monika Kos i zašto će se o njoj još čuti!

Iza njezinih se torti kriju bajkoviti svjetovi, a osim izgleda, posebnu pažnju posvećuje i kvaliteti namirnica. Monika Kos je 37-godišnja kuharica koja za sebe kaže kako je duši definitivno slastičarka. Dugo joj je trebalo da skupi dovoljno hrabrosti i zapliva u tim, nešto delikatnijim i slađim vodama, no kada se napokon odvažila, iz njezinih su ruku krenula stizati prava remek djela koja baš nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

U kratkom nam je razgovoru Monika otkrila koliko joj vremena obično treba za pripremu jedne slastice, koje su najčudnije stvari koje je stavila na tortu i je li kod pripreme slastica bitniji izgled ili okus...
 

 | Author: Monika Kos foto: Monika Kos


Traje li ljubav prema slasticama od kad znaš za sebe ili se stvarala godinama?

Kod nas doma se uvijek kuhalo i uvijek smo imali goste, a ja sam još kao tinejdžerica preuzela odgovornost za slatki dio i blagdanska pečenja kolača. Onda sam u nekom trenu, uz tetu koja je živjela u Njemačkoj i uvijek donosila nove knjige i časopise, počela istraživati i to eto, ljubav traje i danas...

Gdje si izbrusila ovaj kreativan, umjetnički dio izrade slastica? 

Nikada se nisam bavila ničim sličnim, ali oduvijek naginjem nekakvom dekoriranju. Volim dizajn općenito, bilo modu, grafički, interijera i svašta pomalo pratim.

Kako bi opisala svoj stil?

Nisam sigurna imam li stil... Možda moderan s malo romantike. Jako volim visoke torte s visokim katovima, oštrim rubovima i preciznom izradom dok je dizajn ovisan o raspoloženju ili projektu na kojem radim.  

Za snimanje na temu Ljepotica i zvijer sam tražila inspiraciju u tamnim tonovima i crvenim ružama, dok primjerice, trenutno radim na nečem što mora biti vrlo lagano, svijetlo i puno cvijeća.
 

 | Author: Monika Kos foto: Monika Kos

 

Koliko ti obično treba za pripremu jedne zahtjevnije torte?

Vjenčane torte pripremam u fazama. Često me pitaju: "Zar se torta ne pokvari?"
Nakon planiranja okusa i odabira dizajna počinje se s izradom cvijeća i ukrasa, peče se biskvit da odstoji kako bi se lijepo rezao, priprema kreme i filanje. Zatim nanošenje sloja ganachea kako bi pripremila tortu za prekrivanje fondan masom, pa dekoriranje, opet u fazama.

Jako često tada otvaram i zatvaram hladnjak, ha ha ha. Uglavnom taj proces traje oko tri dana, a zna proći i do 30-tak sati po vjenčanoj torti.

Kakve sastojke koristiš za svoje torte? Misliš li da je bitniji izgled, okus ili je oboje podjednako važno?

Meni je oboje jednako važno i ne žrtvujem jedno zbog drugog. Pokušavam uvijek naći kompromis jer ponekad klijenti žele neku tortu koja ne podnosi tehniku fondana. U tom slučaju prilagodim okuse koje su zamislili da mogu funkcionirati s fondan masom ili nađemo neki drugi dizajn.

U zadnje vrijeme dosta radim torte koje su jako lagane, a obložene finim biskvitom koji je u biti dekoracija. Sastojke koristim uvijek svježe i jedino u kvaliteti nema kompromisa. Maslac, pravo vrhnje, belgijska čokolada i bez bilo kakvih gotovih smjesa, prahova ili konzervansa. To jednostavno ne razumijem.
 

 | Author: Monika Kos foto: Monika Kos


Koja je najzahtjevnija slastica koju si do sada pripremala?

Ne znam mogu li izdvojiti jednu, svaka je zahtjevna na svoj način. Nešto što izgleda jako jednostavno, zna biti najkompliciranije. S druge strane, s lisnatim i dizanim tijestom sam definitivno na Vi.

A najdraža?

Najdraži su mi voćni tartovi jer njih volim jesti. Choux u zadnje vrijeme također volim u raznim varijacijama kao što su eclairs, choux craquelin...

Što je najčudnije što si stavila na tortu?

Ne bih rekla čudno već možda neobično, radila sam nedavno kamenje od šećera.

Za kakve te proslave ljudi najčešće angažiraju?

Radim uglavnom rođendane i vjenčanja, zadnje vrijeme i nekoliko korporativnih evenata.

Uobičajeno je da kod pripreme slastica uvijek nešto krene po krivu, događa li se to i tebi?

Naravno, posebice dok sam tek učila jer sam učila na temelju vlastitih pogrešaka. Za jedno vjenčanje sam pogrešno izmjerila šipku koju stavljam kroz sredinu torte kako bi je držala na mjestu.

Kako je torta bila na 7 katova, a vjenčanje na moru, transportirala sam tortu u dijelovima. Kad sam je na lokaciji sastavila, ispalo je da šipka viri iz torte. Srećom je na vrh torte išao topper pa sam uspjela složiti da se šipka ne vidi.

Monikine divne slastice možete potražiti na službenoj Facebook stranici. 
 

 | Author: Monika Kos foto: Monika Kos  | Author: Monika Kos foto: Monika Kos  | Author: Monika Kos foto: Monika Kos

 | Author: Monika Kos foto: Monika Kos  | Author: Monika Kos foto: Monika Kos

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.