Iako Tihana nije inače obožavatelj browniesa, koji su joj preslatki i prezaistni - ova "zdrava" varijanta ju je oduševila. Možda ni ovi browniesi nisu baš lagani, ali zbog kave, kakaa i čokolade s visokim udjelom kakaa nisu toliko slatki.
Možda najbolja kvaka recepta je u tome što se ovi browniesi ne peku, pa ih je vrlo jednostavno pripremiti, a na kraju je dovoljno da odstoje sat vremena u hladnjaku.
Sastojci:
250 ml badema
150 ml oraha
100 ml indijskih oraščića
1 žličica kave (prah)
150 ml kakaa
100 ml kokosovog brašna
ekstrakt vanilije
prstohvat soli
500 ml (cca 350 g) sušenih datulja
25 ml agavinog sirupa
Preljev:
50 g tamne čokolade
krupna morska sol
Priprema:
1. U blender stavite 200 ml badema, 100 ml oraha, 50 ml indijskih oraščića i žličicu kave te usitnite do finog praha.
2. Dodajte kokosovo brašno, kakao, ekstrakt vanilije, prstohvat soli i blendajte sve zajedno dok se sve fino ne sjedini.
3. Prebacite mješavinu u drugu zdjelu.
4. Datulje stavite u blender i usitnite do što manjih komadića.
5. Dodajte mix orašastih plodova i sirup od agave i sve dobro izblendajte dok ne dobijete smjesu sličnu "tijestu".
6. Nasjeckajte 50 ml badema, 50 ml oraha i 50 ml indijskih oraščića i dodajte smjesi.
7. Još jednom sve dobro izmiješajte.
8. Smjesu stavite na pek papir i dobro rukama pritisnite.
9. Stavite u hladnjak na min sat vremena.
10. Čokoladu otopite, prelijte preko browniesa te pospite krupnom morskom soli.
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu Tiha u Zemlji Slatkiša i Facebook stranici.
Dobar tek!