Špajza 20. svibnja 2017.

Najslađe tajne čokoladnih torti

foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Poslužite se jednostavnim savjetima koji će vaše čokolade torte dovesti do savršenstva pa uživajte u još bogatijim i slasnijim zalogajima. Učinite svoju čokoladnu tortu ili kolač instantnom zvijezdom baš svakod stola!

Postoje one nešto složenije, a postoje i one koje se spremaju u pola sata. Neke imaju fino, tekuće čokoladno punjenje dok druge postaju potpune tek kada ih se dotjera bogatom kremastom komponentom. Čokoladne torte okosnica su svakog stola, okupljaju obitelj i stvaraju nove dimenzije uživanja u slatkim zalogajima. Istražili smo kako ih učiniti još boljima!
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Ključno pravilo kod pripreme čokoladne torte su kvalitetni sastojci. Koristite kakao visoke kvalitete kako bi čokoladna torta dobila dublje, bogatije okuse. Također, važno je znati kako nije svaki kakao u prahu jednak, a priprema torti od vas će zahtijevati onaj gorak, nezaslađeni kakao koji po svojoj želji i potrebama možete zasladiti u željenoj mjeri.

Osim kakaa, iznimno je važna i kvaliteta čokolade. Najbogatije čokoladne torte najčešće se dobivaju uporabom čokolade s većim postotkom kakaa. Zbog jačeg okusa čokolade i kvalitetnijeg načina proizvodnje te manje šećera, ovakve čokolade sadržavaju manje umjetnih dodataka što ih čini upravo savršenim sastojkom domaćim tortama i kolačima.

 

cokoladna torta.jpg Možda vas zanima... Čokoladna torta: Ultimativni recept! Kolumne



Kod pripreme kolača izrazito je važno pratiti recept prema kojem ste slasticu odlučili pripremati. Posebnu pažnju valja obratiti na količinu brašna i šećera. Ponekad je dobro izbaciti dio neželjenog šećera no kod takvih je situacija važno prilagoditi i ostale sastojke kako od premale količine šećera kolač ne bi poprimio svjetlije boje ili pak postao previše težak i zbijen. Korištenje previše šećera pak može rezultirati tamnijom koricom na čokoladnom biskvitu.
 

čokoladna torta s bademima | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Iako sol možda nije klasičan dodatak čokoladnim slasticama, ona će na divan način pojačati i zaokružiti čokoladne arome. Dovoljan će biti tek prstohvat soli kako bi vaš kolač ili torta dobili još intenzivnije, slasnije okuse. 

Ekstrakt vanilije nešto je što odgovara gotovo svakom kolaču, no ne i čokoladnom. Čokolada i vanilija u čokoladnim će se slasticama preklapati, a samim time i izgubiti. Želite li robusne okuse čiste čokolade, ovog puta u potpunosti zaboravite na vaniliju.

 



Možda vas zanima... Sočno i savršeno čudo: Torta Caprese Recepti

 


Kada ste već pripremili smjesu za biskvit, tik prije samog sipanja u kalup za pečenje, sam kalup namastite te ga umjesto brašnom, pospite s još malo kakaa u prahu. Dobit će na divnim čokoladnim okusima, a i čišćenje nakon pečenja bit će daleko lakše.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.