Ali baš uvijek naletite na tortu čiji je biskvit presuh, krema premasna, čokolada se ne osjeća dovoljno, a glavni dojam je: preslatko? Ne tražite dalje – ovo je od sada vaša čokoladna torta. U bilo kojoj prilici, u bilo koje godišnje doba – evo je!
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade, 60% kakao udjela
- 200 g maslaca
- 1 žlica instant kave
- 125 ml hladne vode
- 170 g mekog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1⁄4 žličice sode bikarbone
- 200 g muscovado šećera (ja koristim Encijan)
- 200 g šećera
- 25 g kakao praha (bez šećera)
- 3 jaja
- 75 ml mlaćenice (ja koristim Stepko od Veronika mljekare)
- naribana čokolada
Krema:
- 200 g tamne čokolade, 60% kakao udjela
- 280 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice muscovado šećera
Postupak:
- Namastite kalup za tortu (promjera 20 do 24 cm, ovisi koji imate, ali ne veći od toga) i obložite ga papirom za pečenje. Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva.
- Razlomite čokoladu u posudu s debelim dnom. Narežite maslac na manje komade i dodajte čokoladi. Kavu umiješajte u vodu i dolijte u čokoladu i maslac. Zagrijte na vrlo maloj vatri, tek toliko dok se svi sastojci ne rastope. Pomiješajte i ostavite sa strane. Jako je važno da ne pregrijete ove sastojke.
- Dok se ovi sastojci tope, pomiješajte brašno sa sodom bikarbonom, muscovado šećerom, šećerom i kakaom, u velikoj zdjeli, miješajući s rukama. Ako pritom nastanu grudice, razlomite ih prstima.
- Istucite jaja u drugoj zdjeli i umiješajte mlaćenicu.
- Sada možete umiješati sve tri smjese zajedno – dodajte rastopljenu čokoladnu smjesu i tučena jaja u zdjelu sa suhim sastojcima, miješajući s mikserom na maloj brzini, tek toliko dok se sve zajedno ne prožme u glatku, tekuću smjesu.
- Izlijte smjesu u kalup za pečenje i pecite nešto više od sat vremena, ovisi o vašoj pećnici. Drvenim štapićem provjerite je li torta pečena, štapić mora izaći potpuno suh. Ne brinite ako površina torte pukne, to je poželjno za umjetnički dojam. Kad je torta pečena neka se u potpunosti ohladi u kalupu. Nakon toga ju izvadite na podlogu koja vam odgovara za stavljanje kreme. Netko to radi odmah na stalku za posluživanje (ja) iako će to značiti da će kreme biti po rubovima stalka a ne samo na torti (to je uvijek tako kod mene).
- Prerežite tortu vodoravno dugačkim tankim nožem na dva ili tri dijela, ovisi u kolikom ste kalupu pekli i koliko je torta visoka.
Krema:
- Čokoladu istrgajte na manje komadiće i stavite u zdjelu. Slatko vrhnje izlijte u drugu zdjelu, dodajte muscovado šećer i stavite na vatru te kuhajte dok se na rubovima ne pojave mjehurići. Maknite vrhnje s vatre i prelijte preko čokolade. Ostavite par trenutaka dok ne vidite da se čokolada počela topiti i onda počnite miješati dok ne dobijete glatku kremu. Malo ohladite dok se krema ne zgusne, da vam bude lakše nanositi ju na tortu.
- Nanesite kremu na slojeve torte, pazeći da vam ostane dovoljno za gornju površinu torte. Slobodno dozvolite da krema klizi sa strane, to je vizualno poželjno!
- Kada završite s premazivanjem površine torte, ukrasite ju listićima čokolade koje ćete dobiti tako da širokim nožem prođete cijelom donjem površinom čokolade. Spretnima uspijeva dobiti jako velike, tanke zaobljene tuljce, ja sam malo manje uspješna, kao što vidite na slici.
- Najfiniju čokoladnu tortu možete držati u frižideru do 4 dana.
Uživajte!