Volite kombinaciju čokolade i jagoda, a tko ne voli?! Isprobajte recept za brzi kolač s čokoladom i jagodama koji će osvojiti vas i vaše ukućane!
S obzirom na to da je u biskvitu umjesto brašna korištena palenta, ovaj kolač odličan je desert i za sve one koji paze na unos glutena!
Za biskvit s palentom trebat će vam:
- 5 jaja
- 200 g čokolade za kuhanje
- 70 ml ulja
- 100 g šećera
- 80 g palente
- malo soli
Za pripremu čokoladne kreme trebat ćete:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g čokolade za kuhanje
Ostalo
- 250 g svježih jagoda
Priprema:
- Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se malo ohladi.
- Bjelanjcima dodajte malo soli pa ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i otopljenu čokoladu.
- Naizmjenično dodajte palentu i snijeg od bjelanjaka. Lagano miješajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine. Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26 cm) kojeg ste prethodno prekrili masnim papirom.
- Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Čačkalicom provjerite je li pečen.
- Vrhnje za šlag zagrijte do vrenja, dodajte razlomljenu čokoladu pa miješajte dok se ne otopi. Čokoladnu kremu ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Tako će se malo zgusnuti pa neće previše curiti preko ruba biskvita.
- Ohlađeni biskvit premažite čokoladnom kremom, a preko kreme posložite oprane i na veće komade narezane jagode. Jagode nakon pranja obavezno posušite papirnatim ručnikom kako ne bi razvodnile kremu.
Tortu spremite u hladnjak na dva do tri sata da se dobro rashladi. Poslužite uz tučeno vrhnje za šlag.
P.S. Želite li uživati u slatkim receptima naše Jannette, posjetite blog Slatki svijet i istoimene Facebook i Instagram profile.
U slast!