Kolumne 28. svibnja 2017.

Čokoladne tortice u koje smo se zaljubili

foto: Josipa Cindrić
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas pričamo o slatkim mini čokoladnim torticama koje će zasigurno svakome izmamiti osmijeh na lice...

Ove se tortice izgledom čine komplicirane, ali njihova priprema je zaista jednostavna. Ovaj recept nastao je spontano kao i većina kolača u mojoj kuhinji pošto volim smišljati u samom procesu što točno napraviti. Tortice su odlična ideja za poklon ako želite iznenaditi i impresionirati svoje najdraže. 

 

Možda vas zanima... Sudar velikana: Brownie cheesecake Kolumne

 

 | Author: Josipa Cindrić foto: Josipa Cindrić

 

Za pripremu biskvita trebat će vam:

  • 5 bjelanjaka
  • 5 žutanjaka 
  • 5 žlica šećera 
  • 1 dcl ulja 
  • 5 žlica glatkog brašna 
  • 1 prašak za pecivo 
  • 3 žlice kakaa

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C te pripremite veliki pleh u kojem ćete peći biskvit tako da ga namastite ili obložite papirom za pečenje
  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg u jednoj posudi
  3. U drugoj posudi pjenasto umutite žutanjke i šećer
  4. Dodajte ulje te promiješajte, na kraju umiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao 
  5. Smjesi dodajte bjelanjke te ih pažljivo ručno umiješajte kako ne biste istisnuli zrak iz biskvita
  6. Biskvit izlijte u pleh te pecite 10-15 min ovisi o pećnici (provjerite s čačkalicom) 
  7. Nakon što se ohladi koristite male okrugle kalupe kojima ćete izrezati mini tortice 
     

Za pripremu čokoladne kreme bit će vam potrebno: 

  • 100 ml mlijeka
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje želatine (10 g) 
  • 3 žlice vode

Postupak pripreme:

  1. Pakiranje želatine prelijte vodom te pustite da odstoji desetak min
  2. Zagrijte mlijeko i čokoladu dok se sva čokolada ne otopi, dodajte im želatinu te miješajte dok se sva želatina ne otopi
  3. Vrhnje za šlag istucite u kremasti šlag, dodajte mu čokoladu, ali pritom pazite da nije prevruća kako ne bi otopila šlag 
  4. Ručno izmiješajte te prelijte preko biskvita koje ste stavili u kalupe za mini tortice (na kremu dodajte još jedan biskvit) 
  5. Stavite na hlađenje barem na 1 sat 

Za čokoladni preljev:

  • 80 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 2 kapi ulja

Priprema:

  1. Zagrijte maslac do vrenja te mu dodajte sitno nasjeckanu čokoladu, pustite da čokolada odstoji 5 minuta (bez miješanja kako ne biste ohladili maslac) 
  2. Nakon 5 minuta promiješajte te dodajte par kapi ulja za sjaj
  3. Čokoladni preljev možete preliti preko tortica koje ste izvadili iz kalupa nakon što su se dovoljno ohladile 
     

 | Author: Josipa Cindrić foto: Josipa Cindrić


Pssst! Odlična ideja su sitno sjeckani lješnjaci ili bademi koje ćete posuti sa strane na tortice, a na vrh možete staviti svježe jagode koje će sve upotpuniti.

Još slasnih zalogaja naše blogerice Josipe potražite na Instagram profilu Cake diary by Josipa.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.