Nezamjenjiva: Dobra stara bučnica

Bundeve, buče, tikve i tikvice preplavile su tržnice. Možete naći one velike ili male, okrugle ili duguljaste, narančaste ili zelene, u komadu ili već naribane, za slana ili slatka jela... za svakoga ponešto. Za početak treba "samo" znati što točno tražimo.
Vidi originalni članak

Želimo li se okrijepiti finom krem juhom, nećemo pogriješiti izaberemo li muškatnu bundevu/tikvu (butternut) koja će odlično poslužiti i u nekim slatkim jelima. Hokkaido bundeva ima meso vrlo intenzivne narančaste boje, aromatično je i sjajno se slaže u različitim kulinarskim kombinacijama.

Obzirom da je meso hokkaido bundeve slatkasto, ona je dobar izbor i za deserte. Tražimo li pak bundevu za bučnicu, trebamo birati običnu uljnu bundevu. Mlado meso ove bundeve svijetle je, gotovo bijele boje i na tržnicama se često može kupiti već naribano.

Bučnicu sam prvi put probala, gotovo nevoljko, u planinarskom domu Grafičaru, kao drugi izbor, jer je ponestalo štrudle od jabuka. Naravno, svidjela mi se, toliko da sam odlučila i sama je pripremiti. Recept je u nastavku. 

 

Dragulj iz mora Cvijet soli - kavijar među solima

 

Tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • oko 300 ml mlake vode
  • malo ulja

Nadjev:

  • 500 g buče
  • 500 g svježeg sira
  • 250 ml punomasnog kiselog vrhnja (ili milerama)
  • 2 jaja
  • sol
  • Maslac za premazivanje

Priprema:

  1. Buču naribati, posoliti i ostaviti 30 minuta pa dobro ocijediti.
  2. U drugoj zdjeli pomiješati sir i jaja, dodati kiselo vrhnje i ocijeđenu buču. Dobro promiješati i po potrebi posoliti.
  3. Brašno posoliti, dodati vodu i ulje pa umijesiti glatko tijesto. Tijesto formirati u kuglu, lagano premazati uljem i ostaviti pokriveno 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Stolnjak lagano posuti brašnom, u sredinu staviti odstajalo tijesto i razvijačem ga malo razvaljati. Nastaviti razvlačiti tijesto rukama, odozdo, od sredine prema rubovima stola. Razvucite tanko tijesto preko ruba stola.
  5. Po tijestu rasporedite nadjev, deblje krajeve tijesta uklonite, pa uz pomoć stolnjaka prebacite tijesto koje prelazi rub stola samo malo prema sredini. Nastavite motati s dvije strane stola, tako da dobijete dvije savijače.
  6. Tako zamotane savijače tanjurićem "režite" na manje komade (na ovaj način nadjev neće curiti van), slažite jedan do drugoga u pleh obložen papirom za pečenje. Na svaki komadić bučnice stavite tanki listić maslaca.
  7. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 45 minuta na 180°C.
  8. Po želji, pečenu bučnicu možete zaliti vrhnjem. Ja nisam prelijevala vrhnjem jer ovako pripremljena bučnica nakon pečenja bude fino hrskava izvana a mekana i sočna iznutra.

Isprobaj još odličnih recepata s bučom...

Kremasto i ukusno! Jesenski meni: Kremasta juha od crvene leće i buče

LA VIE SHOBAINE Doručkuj slastan namaz od bučinih koštica

sezonska slastica Zasladi dan jednostavnom kremom od buče

Posjeti Gastro.hr