Domaći džem od šljiva i aronije

Tihana Lohinski
Rujan je počeo pa sada i službeno možemo o pravljenju zimnice (iako se džemovi kod nas kuhaju još od sezone jagoda). Jedva čekam ajvar, ali ostajem još neko vrijeme kod slatke zimnice.
Vidi originalni članak

Nisam bila preveliki ljubitelj pekmeza, džemova i marmelada dok baka i mama nisu počele kuhati domaće džemove. Ne znam kako je kod vas, ali mi jako volimo baš džemove, znači s komadićima voća, a u njih stavljamo manje šećera nego što je to uobičajeno za pekmeze.

 

Spremite ljeto za zimu Otkrili smo tajnu najslađih zimnica

 

Voće od kojeg radimo džemove uvijek bude domaće i zbilja slatko pa nema potrebe kvariti ga s previše šećera. Osim toga, zdravije je. Obožavam mirisne teglice domaćih džemova, a ako je tu još neki dodatak koji ih dodatno obogati, tim bolje! Tako u ovaj džem od šljiva i aronije možete dodati cimet i/ili rum. Okusi savršeno odgovaraju, garantiram!

 

 

Sezona je šljiva, a one nam nisu tako nove i svi ih volimo. Ono što je nekima možda novo, to je kombinacija s aronijom. Vjerojatno ste za aroniju već čuli ili ju vidjeli u dućanima. Kod roditelja u vrtu već nekoliko godina imamo aroniju. Ispočetka nismo baš znali što s njom, ali sad smo joj našli primjenu u džemovima, čaju ili domaćim likerima, a može se koristiti i u kolačima. O njezinim super svojstvima već ste vjerojatno čuli, a zato u trgovinama baš i nije jeftina.

 

MMMMMMM Sezona šljiva i naši omiljeni recepti

 

Radi se o bobicama koje izgledom vrlo podsjećaju na borovnice. Okus im je ipak nešto oporiji nego borovnicama, ali nisu kisele. Brojne su prednosti aronije za zdravlje: kažu da je dobra za imunitet pa je sok od čiste aronije dobro piti svakog dana. Količina: dovoljna je jedna čašica za rakiju svakog jutra. Tu se radi o soku bez ikakvih dodataka.

Pročitala sam negdje i da aronija ima moć prevencije od malignih oboljenja. Osim što je antikancerogena, aronija je i antioksidans. Dobra je za želudac i probavni sustav, čini dobro i urinarnom i krvožilnom sustavu, snižava tlak i smanjuje kolesterol, regulira razinu šećera u krvi, a kažu da je dobra i za kožu, pa čak i da sprečava demenciju.

 

 

Još im je jedno super svojstvo to da nemaju prirodnih nametnika pa ih ne treba prskati, što znači da su zaista ekološke. Dodajmo tu i hrpu vitamina i minerala pa je jasno da aroniju ne treba zaboraviti!

Od svega što sam nabrojala, ne znam postoji li nešto za što bobice aronije nisu dobre i na što ne djeluju blagotvorno. Kuhanjem, doduše, neka od tih svojstava nisu više toliko izražena pa predlažem kombinaciju konzumacije svježe aronije i one u džemovima, kompotima, sokovima, likerima, čajevima…

No vratimo se na recept za domaći džem! Nije potrebno više šećera od navedene količine jer su šljive već slatke, a ni aroniji nije potreban dodatak šećera. Omjer šljiva i aronije možete mijenjati po želji, a i količinu cimeta i ruma prilagodite onako kako najviše volite. Ako niste ljubitelj cimeta i ruma, slobodno te sastojke izostavite. Džem papajte na kruhu, u palačinkama, kolačima, na žlicu (!)…kako vam drago!

Za otprilike 12 teglica džema trebat će vam:

  • 4 kilograma šljiva
  • 1 kilogram aronije
  • 700 grama šećera
  • 1-2 eko limuna
  • vrećica želina od 25 grama (ako volite gušći džem, možete staviti dvije)
  • cimet (količina po želji)
  • rum (količina po želji)

Priprema:

  1. Šljive oprati i otkoštiti. Oprati i aroniju. Staviti u lonac za kuhanje i dodati šećer. Sve promiješati i ostaviti nekoliko sati u hladnjaku.
  2. Šljive i aroniju sa šećerom staviti kuhati. Kad zavrije, nastaviti kuhati na laganoj vatri 40-45 minuta, dok šljive ne omekšaju. Pritom obavezno vaditi pjenu koja nastaje.
  3. U međuvremenu oprati eko limun i narezati ga na tanke šnite. Staviti kuhati limun sa šljivama i aronijom.
  4. Kad šljive omekšaju, dodati razmućeni želin  (razmutiti jednu i pol vrećicu želina u soku od džema koji izgrabite dok se kuha). Odmah sve dobro promiješati i kuhati još najviše 10 minuta. Tko voli cimet i rum, ovdje ih možete dodati u džem jer se okusi divno slažu, a o mirisu da ne govorim.
  5.  Pripremiti čiste i zagrijane boce. U njih uliti vruć džem i  staviti u pećnicu na 100 stupnjeva otprilike sat vremena. Zatim smanjiti na 50 stupnjeva i držati još sat vremena.Isključitii pećnicu i teglice ostaviti preko noći u njoj.
  6. Kad se ohlade teglice, zatvorite ih.

 

 

Savjet: Nije potrebno više šećera od navedene količine jer su šljive već slatke, a ni aroniji nije potreban dodatak šećera. Omjer šljiva i aronije možete mijenjati po želji, a i količinu cimeta i ruma prilagodite onako kako najviše volite. Ako niste ljubitelj cimeta i ruma, slobodno te sastojke izostavite.

Na Tihaninom blogu Strawberry Soup možete pronaći i recepte za džem od marelica i jagoda, ali i brojne druge slasne recepte. Naravno, tu je i istoimena Facebook stranica.

 

Fantastičan spoj! Grčka salata s mesnim okruglicama i risonima

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr