Zamiriši kuhinju domaćim kroasanima!

Nevena Josipović
Uvijek sam mislila da nikada neću napraviti kroasane upravo zato što sam zamišljala da trebam sate i sate provoditi u kuhinji. Međutim, nisam izdržala i pokušala sam ih napraviti...
Vidi originalni članak

Jedino što vam mogu reći onako iskreno je da se ne bojite tih divnih smotuljaka, prilično su jednostavni za napraviti, ne trebate satima biti u kuhinji i nije uopće neki problem u njihovoj izradi.

 

Mama drama Meke rolice s cimetom u još slađem ruhu

 

Ove kroasane sam radila prvi put. Ja sam oduševljena, tek sada shvaćam razliku između domaćih i kupovnih. Ovi se tope u ustima, nadopunjuju se čokoladom, a miris se širi cijelom kućom.

Moja preporuka je da ne čekate ni sekunde već da se jednostavno uputite u pripremu, kako kažu, za najljepša jutra poslužuje se kroasan i kava.

 

Mama drama Čokoladna babka - kolač stvoren za hladne dane

 

U nastavku otkrije kako napraviti savršene domaće kroasane uz najjednostavniju pripremu.

U nastavku potražite recept, a za još slasnih ideja naše nove kolumnistice Nevene, posjetite blog Mama Drama ili istoimeni Instagram profil i Facebook stranicu.

 

Mama drama Donuts - američke krafne na domaći način

 

Sastojci:

  • 50 dag glatkog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 2,5 dcl hladnog mlijeka
  • 40 grama šećera
  • 30 grama maslaca
  • Ostalo
  • 25 dag maslaca
  • namaz po želji (Nutella, Linolada, pekmez, džem, čokolada)
  • Priprema

Postupak pripreme:

  1. Za početak u posudu prosijte brašno te mu dodajte kvasac, sol, jaja, šećer i maslac.
  2. Mikserom (nastavci za tijesto) izradite sve sastojke i napravite glatko tijesto. Dobiveno tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i dodajte još tri šake brašna, ali postepeno, jednu po jednu. Mijesite dok ne dobijete mekano glatko tijesto. Može vam se i malo lijepiti za ruke, ali ostavite ga tako.
  3. Stavite ga u posudu i prekrijte krpom. Ostavite 45 minuta na toplom.
  4. Maslac koji ćete stavljati na tijesto podijelite na 4 jednaka dijela.
  5. Zatim tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik (20×30 cm). Na polovicu stavite listiće maslaca (neka vam prije upotrebe stoji u hladnjaku, da bude tvrd i hladan), zatim drugom polovicom preklopimo i lagano pritisnemo. Tijesto ponovo razvaljajte u pravokutnik  (30×40 cm), te s kraćim stranicama preklopimo triput. Znači, jednu stranu preklopimo do sredine, zatim drugu stranu preko ove preklopljene. Dobijete tri sloja. Uvijek ćete dobiti pravokutnik. Zatim stavite u hladnjak 10 minuta. Postupak ponovite još triput. 
  6. Kada je zadnji put odstajalo u hladnjaku stavite na radnu plohu i razvaljajte u pravokutnik na 40×50 cm.
  7. Prepolovite ga na pola po dužini, da dobijete dvije trake. Zatim svaku traku izrežemo na trokute. Ja sam na više trokuta jer sam željela manje kroasane ali možete i na manje pa ćete dobiti veće.
  8. Na sredinu trokuta stavite namaz po želji.
  9. Trokut savijete počevši od šire stranice i rubove zaoblite da dobijete oblik kroasana.
  10. Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje i pustite još 20-ak minuta da odmore. Prije nego ih stavite u pećnicu premažite ih s malo mlijeka.
  11. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, dok ne dobiju zlatno – smeđu boju. Vaši savršeni kroasani su gotovi i spremni za posluživanje. 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr