Gingerbread man - engleski keks bez kojeg se ne može

Slavonka
Apsolutni klasik svakog Božića su ovi gingerbread ljudi koji obilježavaju deseti dan Foodmassa.
Vidi originalni članak

Recept kao takav nije nepoznanica kod nas iako svi vjeruju kako oni potiču iz Amerike što nije točno. Zna se odakle dolaze najukusniji keksi - iz Engleske.
 


Tako su i ovi gingerbread keksi došli na moj blagdanski stol i zbog svoje divne teksture, trajno se nastanili ondje. Znate da je Božić blizu kada vam cijela kuća miriši na đumbir, cimet i muškatni oraščić.

 

Četvrti dan Foodmassa Slavonski medenjaci - slatki zalogaji sreće

Osmi dan Foodmassa Ferrero keksi - savršenstvo okusa u jednom zalogaju

 

Ovaj recept je definitivno jedini koji će vam trebati da bi vaši keksi bili savršeni. Izvana imaju tvrđu opnu dok su unutra pjenasti i tope se u ustima.
 


U nastavku pogledajte video s detaljnim postupkom pripreme, a želite li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

 

 

Potrebno vam je:

  • 145 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 200 g meda
  • 1 jaje
  • 1 žličica Dr.Oetker ekstrakta od vanilije
  • 440 g brašna
  • 1 žličica Dr.Oetker sode bikarbone
  • Malo soli
  • 3 žličice Dr.Oetker mješavine za medenjake
  • 1 žličica svježe mljevenog đumbira
  • 1 žličica korice od limuna

Priprema:

  1. Izradite maslac i šećer.
  2. Dodajte med i jaje te pjenasto izradite.
  3. Dodajte ekstrakt od vanilije.
  4. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, malo soli i mješavinu za medenjake.
  5. U žumanjke naribajte koricu limuna i svježi đumbir.
  6. Postepeno dodajte brašno i umijesite glatko tijesto.
  7. Ostavite u hladnjaku da se odmori.
  8. Razvaljajte tijesto na jedan centimetar debljine, izrežite vaše keksiće i pecite ih na 180 stupnjeva, 10-ak minuta.
  9. Kada se ohlade ukrasite ih po želji.

U slast!

Posjeti Gastro.hr