Jednostavno i efektno: Košarice od lješnjaka s ribizlom

maXYama
Evo jedan jednostavni recept za vrhunsku fancy slasticu koje se nitko neće posramiti što okusom, što izgledom.
Vidi originalni članak

Ne volim slatko, zaista, malo i rijetko ga radim, a kada se to i dogodi, mora biti jednostavno i efektno, jer nemam živaca i ambicija za više. To je već javna tajna i to svi znaju...bar oni koji prate moj lik i djelo, jelte ;)

 

maxyama Pozdrav ljetu: Rolice od patlidžana i mljevenog mesa

 

Dobila sam zadatak organizirati malu zakusku za inozemne goste i gastro novinare iz Nizozemske. Hrana je morala biti na zalogaj pa tako i desert. Ideju sam dobila kroz ponudu bobičastog voća kojeg se zaista sada može naći u izobilju i odlučila napraviti košarice od lješnjaka na temelju starog bakinog recepta za šape uz samo jednu izmjenu što sam umjesto oraha, koristila lješnjake. 

Moji gosti su rekli: "fairy tale", a mislim da će se i vaši oduševiti, jer uz zaista malo truda možete napraviti desert o kojem će se pričati.

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.

Sastojci:

Za košarice:

  • 1 šalica mljevenih lješnjaka
  • 1 šalica svinjske masti
  • 1 šalica šećera
  • 2 žlice brašna 
  • 2 cijela jaja
  • vanilin šećer

Šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 150 grama šećera
  • žličica limunovog soka
  • prstohvat soli
  • ribizli 
  • krupno sjeckani prženi lješnjak

 

Priprema:

  1. Zamutite pjenasto jaja sa šećerom, naizmjence dodajte preostale sastojke kako bi dobili kompaktnu masu.
  2. Namastite modlice (ja sam koristile iste, manje veličine kako bi dobila oblik košarice) za šape mašću i pobrašnite.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Punite modlice tijestom, ne baš do vrha.
  4. Pecite 10 do 15 minuta i još tople vadite iz modli. Kada se ohlade, možete krenuti s ukrašavanjem.
  5. Pomiješajte ručno šećer i bjelanjke te ih na vodenoj kupelji kratko miješajte dok se šećer ne otopi do cca 60 stupnjeva, a najlakše ćete znati ako pod prstom probate i ne osjetite više kristale šećera.
  6. Skinite s kupelji i izmiješajte čvrsti snijeg uz dodatak malo soli i žličice limunovog soka koja će dati svježinu.
  7. Punite vrećice za ukrašavanje šaumom pa istiskujte na svaku šapu proporcionalno njenoj veličini.
  8. Ukrasite ribizlom, jestivim cvijećem i sjeckanim lješnjakom. Osim ribizli, možete koristiti borovnice i drugo sitno bobičasto voće. 

 

maxyama Torta od lješnjaka i čokolade u koju ćete se zaljubiti

Posjeti Gastro.hr