Kolumne 01. rujna 2019.

Jednostavno i efektno: Košarice od lješnjaka s ribizlom

foto: maXYama
gastro postao gastro.24sata.hr
Evo jedan jednostavni recept za vrhunsku fancy slasticu koje se nitko neće posramiti što okusom, što izgledom.

Ne volim slatko, zaista, malo i rijetko ga radim, a kada se to i dogodi, mora biti jednostavno i efektno, jer nemam živaca i ambicija za više. To je već javna tajna i to svi znaju...bar oni koji prate moj lik i djelo, jelte ;)

 

Možda vas zanima... Pozdrav ljetu: Rolice od patlidžana i mljevenog mesa Kolumne

 

Dobila sam zadatak organizirati malu zakusku za inozemne goste i gastro novinare iz Nizozemske. Hrana je morala biti na zalogaj pa tako i desert. Ideju sam dobila kroz ponudu bobičastog voća kojeg se zaista sada može naći u izobilju i odlučila napraviti košarice od lješnjaka na temelju starog bakinog recepta za šape uz samo jednu izmjenu što sam umjesto oraha, koristila lješnjake. 

Moji gosti su rekli: "fairy tale", a mislim da će se i vaši oduševiti, jer uz zaista malo truda možete napraviti desert o kojem će se pričati.

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.

 | Author: maXYama foto: maXYama

Sastojci:

Za košarice:

  • 1 šalica mljevenih lješnjaka
  • 1 šalica svinjske masti
  • 1 šalica šećera
  • 2 žlice brašna 
  • 2 cijela jaja
  • vanilin šećer

Šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 150 grama šećera
  • žličica limunovog soka
  • prstohvat soli
  • ribizli 
  • krupno sjeckani prženi lješnjak

 | Author: maXYama foto: maXYama

 

Priprema:

  1. Zamutite pjenasto jaja sa šećerom, naizmjence dodajte preostale sastojke kako bi dobili kompaktnu masu.
  2. Namastite modlice (ja sam koristile iste, manje veličine kako bi dobila oblik košarice) za šape mašću i pobrašnite.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Punite modlice tijestom, ne baš do vrha.
  4. Pecite 10 do 15 minuta i još tople vadite iz modli. Kada se ohlade, možete krenuti s ukrašavanjem.
  5. Pomiješajte ručno šećer i bjelanjke te ih na vodenoj kupelji kratko miješajte dok se šećer ne otopi do cca 60 stupnjeva, a najlakše ćete znati ako pod prstom probate i ne osjetite više kristale šećera.
  6. Skinite s kupelji i izmiješajte čvrsti snijeg uz dodatak malo soli i žličice limunovog soka koja će dati svježinu.
  7. Punite vrećice za ukrašavanje šaumom pa istiskujte na svaku šapu proporcionalno njenoj veličini.
  8. Ukrasite ribizlom, jestivim cvijećem i sjeckanim lješnjakom. Osim ribizli, možete koristiti borovnice i drugo sitno bobičasto voće. 

 

Možda vas zanima... Torta od lješnjaka i čokolade u koju ćete se zaljubiti Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.