Ne volim slatko, zaista, malo i rijetko ga radim, a kada se to i dogodi, mora biti jednostavno i efektno, jer nemam živaca i ambicija za više. To je već javna tajna i to svi znaju...bar oni koji prate moj lik i djelo, jelte ;)
Dobila sam zadatak organizirati malu zakusku za inozemne goste i gastro novinare iz Nizozemske. Hrana je morala biti na zalogaj pa tako i desert. Ideju sam dobila kroz ponudu bobičastog voća kojeg se zaista sada može naći u izobilju i odlučila napraviti košarice od lješnjaka na temelju starog bakinog recepta za šape uz samo jednu izmjenu što sam umjesto oraha, koristila lješnjake.
Moji gosti su rekli: "fairy tale", a mislim da će se i vaši oduševiti, jer uz zaista malo truda možete napraviti desert o kojem će se pričati.
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Sastojci:
Za košarice:
- 1 šalica mljevenih lješnjaka
- 1 šalica svinjske masti
- 1 šalica šećera
- 2 žlice brašna
- 2 cijela jaja
- vanilin šećer
Šaum:
- 3 bjelanjka
- 150 grama šećera
- žličica limunovog soka
- prstohvat soli
- ribizli
- krupno sjeckani prženi lješnjak
Priprema:
- Zamutite pjenasto jaja sa šećerom, naizmjence dodajte preostale sastojke kako bi dobili kompaktnu masu.
- Namastite modlice (ja sam koristile iste, manje veličine kako bi dobila oblik košarice) za šape mašću i pobrašnite.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Punite modlice tijestom, ne baš do vrha.
- Pecite 10 do 15 minuta i još tople vadite iz modli. Kada se ohlade, možete krenuti s ukrašavanjem.
- Pomiješajte ručno šećer i bjelanjke te ih na vodenoj kupelji kratko miješajte dok se šećer ne otopi do cca 60 stupnjeva, a najlakše ćete znati ako pod prstom probate i ne osjetite više kristale šećera.
- Skinite s kupelji i izmiješajte čvrsti snijeg uz dodatak malo soli i žličice limunovog soka koja će dati svježinu.
- Punite vrećice za ukrašavanje šaumom pa istiskujte na svaku šapu proporcionalno njenoj veličini.
- Ukrasite ribizlom, jestivim cvijećem i sjeckanim lješnjakom. Osim ribizli, možete koristiti borovnice i drugo sitno bobičasto voće.