Kolumne 02. svibnja 2019.

Torta od lješnjaka i čokolade u koju ćete se zaljubiti

foto: Maja Božičanin
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša kolumnistica Maja okušala se u pripremi deserta i stvorila divno, hrskavo izvana, a meko iznutra lješnjak čudo...

Maja s bloga maxyama za sebe kaže kako uopće nije stvorena za pripremu kolača, a od slatkog baš uvijek draža joj je opcija dobar komad slanine. Kada se odlučila na pripremu deserta, kaže, smijala se sama sebi, no na kraju je shvatila da su jednostavni slatkiši još jedna stvar koja joj sasvim dobro polazi za rukom.

 

Možda vas zanima... Ovaj kolač od jabuka moraš isprobati! Kolumne

 

U nastavku potražite recept za Majin brzi kolač od lješnjaka i bacite se na pečenje. "Ako može Maja, mogu svi", poručuje naša kolumnistica.

 

Možda vas zanima... Tatarski biftek i kako ga pripremiti kod kuće Kolumne

 

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Prokulice sa slaninom i pire krumpirom - ručak u koji smo se zaljubili Kolumne

 

 | Author: Maja Božičanin foto: Maja Božičanin

Za pripremu kora potrebno vam je:

  • 6 bjelanjaka
  • 200 grama prženog lješnjaka 
  • 200 grama smeđeg šećera
  • štapić vanilije
  • pola žličice octa

Postupak pripreme:

  1. Sameljite lješnjak, ali ostavite manju količinu grubo nasjeckanog za ukrašavanje.
  2. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg sa šećerom, polako dodajte lješnjak i vaniliju, pažljivo miješajući te na kraju ocat.
  3. Zagrijte pećnicu na 130-140 stupnjeva.
  4. Iscrtajte krugove na papiru za pečenje promjera 20 cm.
  5. Nanesite smjesu unutar krugova i posipajte prije pečenja grubo mljevenim lješnjacima.
  6. Pecite svaku koru 1,5 h, točnije sušite.
  7. Pažljivo ih izvadite iz pećnice i ostavite da se hlade.

Za kremu:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 100 grama gorke čokolade za kuhanje
  • 250 grama jagoda (maline su isto super)
  • jestivo cvijeće i menta za ukrašavanje

Postupak pripreme:

  1. Prije posluživanja, istucite čvrst šlag od vrhnja.
  2. Otopite čokoladu na pari i ohladite miješajući da ne izgubite teksturu.
  3. Filujte kore sa šlagom na koji slažete jagode i prelijevate ih rashlađenom čokoladom.
  4. Najljepšu koru ostavite za vrh i nju samo išarajte čokoladom i ukrasite jagodama ako ih ima viška i cvijećem, naravno.

Dobar tek!

 | Author: Maja Božičanin foto: Maja Božičanin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.