Maja s bloga maxyama za sebe kaže kako uopće nije stvorena za pripremu kolača, a od slatkog baš uvijek draža joj je opcija dobar komad slanine. Kada se odlučila na pripremu deserta, kaže, smijala se sama sebi, no na kraju je shvatila da su jednostavni slatkiši još jedna stvar koja joj sasvim dobro polazi za rukom.
U nastavku potražite recept za Majin brzi kolač od lješnjaka i bacite se na pečenje. "Ako može Maja, mogu svi", poručuje naša kolumnistica.
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Za pripremu kora potrebno vam je:
- 6 bjelanjaka
- 200 grama prženog lješnjaka
- 200 grama smeđeg šećera
- štapić vanilije
- pola žličice octa
Postupak pripreme:
- Sameljite lješnjak, ali ostavite manju količinu grubo nasjeckanog za ukrašavanje.
- Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg sa šećerom, polako dodajte lješnjak i vaniliju, pažljivo miješajući te na kraju ocat.
- Zagrijte pećnicu na 130-140 stupnjeva.
- Iscrtajte krugove na papiru za pečenje promjera 20 cm.
- Nanesite smjesu unutar krugova i posipajte prije pečenja grubo mljevenim lješnjacima.
- Pecite svaku koru 1,5 h, točnije sušite.
- Pažljivo ih izvadite iz pećnice i ostavite da se hlade.
Za kremu:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 100 grama gorke čokolade za kuhanje
- 250 grama jagoda (maline su isto super)
- jestivo cvijeće i menta za ukrašavanje
Postupak pripreme:
- Prije posluživanja, istucite čvrst šlag od vrhnja.
- Otopite čokoladu na pari i ohladite miješajući da ne izgubite teksturu.
- Filujte kore sa šlagom na koji slažete jagode i prelijevate ih rashlađenom čokoladom.
- Najljepšu koru ostavite za vrh i nju samo išarajte čokoladom i ukrasite jagodama ako ih ima viška i cvijećem, naravno.
Dobar tek!