Juha od artičoka i boba s domaćim tortellinima

Anita Karaman
Anita je naziva mediteranskom, profinjenom hranom za utjehu, a nas je osvojila na prvi spomen domaće tjestenine s nježnom ricottom. Blogerska posla ovog nam tjedna donosi tanjur sreće kojem ćete teško odoljeti...
Vidi originalni članak

Znam da sam to više puta rekla, ali bolje od ovog jela ne može. Svrstala bih ga u kategoriju mediteranskog, profinjenog comfort fooda koji spaja najbolje od namirnica koje su nam trenutno na raspolaganju: zrna boba i mlade artičoke plivaju u temeljcu od bijelog vina, maslinovog ulja, pancete, češnjaka i peršina, a sve je podebljano mojim domaćim tortellinima koje sam napunila blagom ricottom. Naravno da možete koristiti i kupovne tortelline, ali ja si to više ne mogu dozvoliti. 
 

Možeš se udat. Domaći marinirani inćuni i salata od rikule i kvinoje

 

Za pripremu tortellina trebat će vam oko tridesetak minuta vremena, a zatim se tijesto sprema na hlađenje dok pripremate ostale komponente jela.
 


Za pripremu tortellina potrebno vam je:

  • 140 g glatkog brašna
  • jedno jaje i dva žumanjka (jedan bjelanjak sačuvajte za lijepljenje tortellina) 
  • sol i papar
  • žlica maslinovog ulja
  • 100 g ricotte

Priprema:

  1. Brašnu dodajte prstohvat soli i stavite ga na čistu radnu plohu. Napravite udubinu u sredini i u nju dodajte jaja i ulje.
  2. Uzmite vilicu i tucite jaja, polagano zahvaćajući brašno od sredine prema vani dok se sve skupa ne poveže u tijesto. Ako je tijesto prevlažno, dodajte malo brašna. Ako vam se čini da je presuho, pažljivo dodajte žlicu-dvije vode. 
  3. Mijesite tijesto 10-ak minuta dok ne postane elastično i podatno.
  4. Zamotajte kuglu tijesta u prozirnu foliju i držite je u hladnjaku barem sat vremena. 
  5. Namjestite prorez na stroju za tjesteninu na najšire. Tijesto malo stanjite valjkom, pobrašnite i provucite kroz stroj.
  6. Preklopite ga na trećine, opet malo stanjite valjkom i ponovno provucite. Ponovite ovaj proces 3-4 puta. Nakon toga postepeno stanjujte prorez dok ne dobijete 1 mm tanku plahtu tijesta. Tijekom valjanja povremeno nježno pobrašnite tjesteninu. 
  7. Ricottu začinite solju i paprom.
  8. Tjesteninu narežite na kvadrate veličine 10x10 cm. Na sredinu svakog kvadrata stavite žličicu ricotte, rubove tijesta premažite bjelanjkom i dijagonalno preklopite pazeći da istisnete mjehuriće zraka. Preklopljeni trokut zamotajte oko prsta u oblik tortellina.  
     


 

Osnovni recept za domaću tjesteninu koji trebate imati

 

Za pripremu juhe trebat će vam:

  • 5-6 manjih artičoka
  • 200 g očišćenog boba
  • sol i papar
  • 1.5 dl maslinovog ulja
  • 1 dl bijelog vina
  • 2-3 šnite pancete
  • 5 režnjeva češnjaka
  • pola vezice peršina
  • 10-15 tortellina s ricottom

Priprema:

  1. Ako želite, bob kratko blanširajte u kipućoj vodi i zrnima odstranite kožicu.
  2. Artičokama odstranite vanjske tvrde listove i drvenasti sloj sa stabljike. Prerežite ih na pola i izvucite dlačice iz srži. Stavite ih u hladnu vodu u koju ste dodali malo limunovog soka da ne pocrne dok pripremate ostatak jela.
  3. Na žlici maslinovog ulja popecite pancetu nasjeckanu na kockice. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, artičoke i bob. Kratko pirjajte, podlijte vinom i vodom (sami odredite gustoću juhe). Posolite, popaprite, dodajte sjeckani peršin i ostatak maslinovog ulja. Lagano kuhajte dok bob i artičoke ne omekšaju.
  4. Pred kraj kuhanja u juhu ubacite 10-15 tortellina i kuhajte još 5 minuta. Poslužite vruće.

 


Ostale recepte naše majstorice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr