Juha od medvjeđeg luka - najfinije od sezone

Od slatkoga slađe
Naša kolumnistica Mirjana Šmit ovog nam tjedna donosi za ultimativni sezonski hit - juhu od medvjeđeg luka. Svatko tko je isprobao ovo čudo, znat će da je riječ o juhi o kojoj se priča prije, za vrijeme i nakon uživanja. Zašto je toliko dobra, pročitajte u nastavku.
Vidi originalni članak

Medvjeđi luk, divlji luk, šumski luk ili srijemuš je vrsta samonikle biljke srodne s češnjakom. Možemo ga naći u listopadnim šumama u rano proljeće, a prepoznajemo ga po mirisu češnjaka. Zbog sličnosti lista s otrovnim listovima mrazovca i đurđice moramo biti oprezni da ga prilikom branja ne zamijenimo s njima.

Dobio je ime po tome što predstavlja proljetnu deliciju medvjedima, ne samo ljudima. Medvjedi ga rado jedu u proljeće čisteći organizam i pripremajući ga za obilnu hranu tijekom godine.

Medvjeđi luk ima antibakterijska i antivirusna svojstva te bismo trebali uživati u njemu; u juhama, salatama, namazima, pitama... Mogućnosti su velike, treba samo krenuti u berbu!

 

Od slatkoga slađe Savršeni finger food: Rolada od blitve sa sirom i šunkom

 

Idemo se i mi pripremiti i malo očistiti organizam nakon uskrsnih delicija. Krenimo sa slasnom juhom!

U nastavku potražite recept, a želite li se okušati u pripremi još slasnih jela, posjetite blog Od slatkoga slađe naše kolumnistice Mirjane ili pak istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil. 
 

Od slatkoga slađe Slatki užitak: Pletenica s čokoladom i lješnjacima

Od slatkoga slađe Za hladne dane: Juha od cikle, jabuke i đumbira

 

Sastojci:

  • 100 g divljeg luka
  • malo maslaca
  • 2-3  krumpira
  • 1 mrkva
  • sol
  • bijeli papar
  • mješavina začinskog bilja
  • 5 - 6 dl povrtnog temeljca ili vode
  • 2 dl vrhnja za kuhanje

Postupak pripreme:

  1. Otopiti maslac te dodati narezani krumpir i mrkvu. Posoliti, preliti povrtnim temeljcem ili vodom i lagano kuhati.
  2. Pred kraj kuhanja dodati narezani divlji luk te kuhati nekoliko minuta. Začiniti.
  3. Povrće usitniti štapnim mikserom, uliti vrhnje za kuhanje i prokuhati. Uliti temeljca ili vode ovisno koju gustoću juhe želite. 
  4. Juhu ukrasiti vrhnjem i poslužiti.

Dobar tek!

 

Posjeti Gastro.hr