Juha od rajčice s kozicama - začinite dan na najfiniji način

Vedran Bošković
Zadnje rajčice u našem vrtu su sazorile i označile početak priprema vrta za zimu. Kako sam napravio s krastavcima slično sam zamislio i za rajčice – oprostiti se receptom do sljedeće sezone.
Vidi originalni članak

Kako ja imam neki loš običaj da od ideje što ću napraviti za blog, preko realizacije iste pa do objave na blogu prođe i po nekoliko mjeseci, tako se često dogodi da se ista ideja javi i kod nekog od kolega blogera. Ovaj put, bar mi se tako čini, nisam zakasnio s objavom.

 

začinjeno s ljubavlju! Vedranov sataraš iz pećnice s pireom i jajima

 

E sad, napraviti juhu od rajčice nije neko umijeće samo po sebi, ali od juhe napraviti glavno jelo tj. jedino jelo koje će se naći na stolu već traži malo više razmišljanja i koliko toliko truda.

 

 

U tom razmišljanju se probudilo sjećanje na to kako je moja baka pripremala juhu. Kod nje juha nikad nije bila samostalno jelo i uvijek ju je radila s taranom iliti ribanim tijestom. To mi je bio početak ideje, reproducirati taj njen način pripreme. Par pogleda u hladnjak i kuhinju bili su dovoljni da se ideja nadogradi sa svježim začinima i kozicama.

Najkraći mogući način za opisati ovu juhu? Dajte mi ju svaki dan na stol!

 

Začinjeno s ljubavlju Nove ideje: Krastavci punjeni kobasicom, parmezanom i fetom

Začinjeno s ljubavlju Hasselback tikvice - je li ovo novi omiljeni recept sezone?

 

Recept za ovo i mnoga druga jela možete pronaći i na blogu Začinjeno s ljubavlju, Facebook stranici i Instagram profilu.

 

 

Sastojci:

  • 1,5 kg rajčice
  • 1 crveni luk
  • 2 glavice češnjaka
  • 20-ak listova bosiljka
  • 4-5 grančica timijana
  • 4-5 list ova svježe kadulje
  • 1,5 l temeljca/vode
  • sol/papar
  • 400 g kozica
  • za taranu: 
  • 1 jaje
  • 50-ak g oštrog brašna

Dodatno:

  • čili papričice

Postupak pripreme:

  1. Rajčice operite, očistite i izrežite na četvrtine ili polovice ili pak na šnite, ovisno o veličini. Posložite ih u posudu za pečenje, dodajte svježe začine, četvrtine luka te češnjak prerezan na pola. Sve posolite i popaprite te zalijte s malo maslinovog ulja. Pecite 30-35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
  2. Nakon što je povrće pečeno provjerite da štogod nije slučajno zagorjelo (posebno mislim na luk), a ako je uklonite te dijelove. Češnjak istisnite iz ljuske uz pomoć vilice. Prebacite sve u posudu za kuhanje u kojoj ste već zagrijali temeljac i dodali listove bosiljka te sve kuhajte još 15-ak minuta. Štapnim mikserom ili u blenderu usitnite povrće i vratite nazad na vatru da još jednom sve prokuha. Začinite po potrebi.
  3. Ako se odlučite dodati taranu upute su sljedeće: jaja i oštro brašno zamijesite u tvrdo tijesto, naribajte na kuhinjsku krpu i pustiti da se malo prosuši. Kuhajte 10-ak minuta.
  4. Nakon što se tarana kuha 5 minuta dodajte očišćene kozice i kuhajte dodatnih 5 minuta.
  5. Poslužite vruće/toplo uz malo svježe narezanih čili papričica i svježih začina.

U slast!

Posjeti Gastro.hr