Sataraš, to pučko jelo kojeg čini svega nekoliko sastojaka jelo je koje smo redovito tijekom ljeta imali za ručak od malih nogu i to većinom kod bake koja ga je spravljala onako od oka i uvijek je bio tako savršen. Kao i svaka baka sa sela imala je svoju bašču u kojoj su rasle razne divote tako da je uvijek sve bilo svježe ubrano i super sočno. Baka ga je uvijek radila uz pire krumpir i to sam smatrao jedinim ispravnim načinom za napraviti ga.
Verzija pripreme ima na desetke, kao i kod većine takvih “starih” jela pa ga netko radi s rižom, netko s mljevenim mesom, netko dodaje patlidžane ili tikvice, ali svaka verzija je jednako fina, a na vama je da se odlučite što vam se više sviđa.
Moja verzija je u jednu ruku po starinskom receptu, a u drugu ruku ipak ima nekoliko promjena kojima bi ju htio približiti ovom ubrzanom ritmu života.
Ako vas zanima što sve Vedran kuha, bacite oko na blog, Facebook i Instagram Začinjeno s ljubavlju!
Sastojci:
- 2 crvena luka
- 4-5 većih paprika
- 6-7 srednjih rajčica
- 1 tikvica
- 3 režnja češnjaka
- sol i papar
- svinjska mast
Po želji:
- 3-4 batata
- sol i papar
- 1 grčki jogurt
- 2-3 kokošja jaja
Moja verzija sataraša ima nekoliko netipičnih dodataka tj. ja sam ga poslužio uz pire od narančastog batata i jaje na oko. Savršena kombinacija, vjerujte mi!
Priprema:
- Pire sam radio tako da sam batate zamotao u aluminijsku foliju i pekao ih u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva cca 40 minuta. Izvadio ih, skinuo koru, zgnječio, začinio i dodao grčki jogurt.
- Za ovako pripremljen sataraš dovoljno je samo posudu za pečenje premazati sa svinjskom masti (naravno da može i ulje ali mast je mast) i sve povrće narezati na “kockice”, začiniti i promiješati u posudi kako bi se masnoća prenijela po svim sastojcima.
- Peći otprilike 45 minuta s tim ga da svakih 15-ak minuta treba malo promiješati kako povrće ne bi zagorjelo s gornje strane.
- Jaja možete dodati u zadnjih 10 minuta pečenja kako bi se dovršila u pećnici, a možete ih napraviti i na tavi, kako vam drago.
- Poslužiti toplo i vratiti se okusom u djetinjstvo.
U slast!