Kad proljeće zamiriše na svježu travu i prvi žar zapucketa pod rešetkom, to je znak da je stigla sezona roštilja. Na roštilj idu gotovo sve vrste mesa, dakle i svinjetina, i govedina, i junetina, i teletina, i piletina, i janjetina, i mljeveno meso, i riba. Na rešetki iznad žara prolazi sve, od vratine, rebarca, lungića i krmića, preko ramsteka i bifteka, do pilećih krilca i batačića.
Kobasice roštiljke uistinu su posebne
Ipak, među svim tim užicima posebno mjesto imaju kobasice roštiljke, pa još ako su i dimljene, spravljene od pažljivo biranog svinjskog mesa, uz malo soli, paprike i češnjaka, nježno dimljene na bukovom drvu... Ove kobasice ne glume da su ono što nisu, one već imenom govore što su i čemu služe. I doista, roštiljke su puno više od kobasica, one su simbol zajedništva, tradicije i uživanja u životu.
Ravlićev mesar
Vrijeme je pripreme slasnih roštilja
Roštiljke najčešće pečemo na žaru, ali jednako su ukusne i one iz tave ili pećnice. Tajna je u strpljenju: neka kobasice postignu sobnu temperaturu, pecite ih na umjerenoj vatri, okrećite tek kad uhvate boju i nikako ih ne režite odmah – dajte im malo vremena i pustite da sokovi ostanu unutra.
Uz roštiljku idu jednostavni prilozi
Roštiljka voli društvo jednostavnih, ali karakterom bogatih priloga. Restani ili pečeni krumpir, zapečeni grah, šopska salata, sve su to klasici koji ističu njezin okus. Svježina i hrskavost salate od kupusa odlično će balansirati masnoću kobasica, pirjana paprika i luk pojačat će slatkoću i aromu jela. A ako je društvo gladno, trbuhe ćete im najlakše napuniti krumpirom - pireom, restanim ili pečenim.
Ponekad će uz roštiljke biti dovoljni svježi kruh ili pecivo i dakako osnovni dodaci senf, hren i ajvar koji će im dodati aromu. Na proljetnim piknicima uz kobasice će pasati svježi kruh i grilano povrće, a grlo će se najbolje podmazati pivom.
Ohlađeni lager ili tamnije pivo savršeno će smiriti masnoću i naglasiti dimljene note, a gemišt od graševine donijet će toliko potrebnu svježinu. Uz roštiljke će fino ići i lagana crvena vina, ali i kakav moćniji, ohlađeni rosé.
Ravlić roštiljke odlično se sljubljuju s raznim (grilanim) povrće, a uz njih je najbolje popiti lager pivo
Roštiljke su popularne širom svijeta
Roštiljke se s jednakom strašću jedu širom svijeta. Na hrvatskim stolovima posebno su popularne varijante s dodatkom slanine, crvene paprike, češnjaka i soli, a posebno su mile one dimljene. Na Balkanu će ih nuditi uz ajvar i luk, u Njemačkoj će ih često zalijevati pivom dok se peku.
Hot dog je u Americi nezaobilazan za Dan nezavisnosti, dok su okupljanja u Južnoj Africi nezamisliva bez boereworsa, začinjene kobasice od svinjetine i govedine. U Argentini roštilj, asado, pravi je društveni ritual, gdje se uz razne vrste mesa i kobasica poslužuju salate i umaci poput chimichurrija. Meksikanci pak imaju svoje ljute kobasice, a Japanci yakitori, meso i povrće na štapiću, često u marinadi.
Svaki narod ima svoj dan i običaj: Amerikanci roštiljaju za 4. srpnja, Australci za Dan Australije, a kod nas su i Prvi maj i Uskrs nezamislivi bez dima i mirisa pečenog mesa. A roštiljke, ma kako se zvale u nekom dijelu svijeta, uvijek su povod za okupljanje i slavlje.
Najbolje od svih bit će roštiljke koje dijelite s prijateljima i obitelji, na otvorenom, uz smijeh i dobru kapljicu. Neka vas miris dima i okus tradicije podsjete na ono najvažnije: uživanje u trenutku i zajedništvu.
Slasne Ravlić roštilje uz raskošnu povrtnu salatu
Živjela roštiljka!
Mesnice Ravlić nude bogat i raznolik asortiman mesa za roštilj. Uvijek svježe mesne prerađevine s visokokvalitetnim mješavinama začina prema recepturi omiljenog Ravlić mesara stvaraju novu razinu gastro užitka. Roštiljke tu zauzimaju važno mjesto, naravno, uz ćevape, burgere, svinjska rebarca, slavonski burger s kulenom i slaninom, slavonske ćevape s kulenom i slaninom. I nemaju samo jednu vrstu roštiljki - tu su blaga, ljuta i dimljena roštiljka, kao i slavonska roštiljka s kulenom i slaninom. Koju odabrati, kad bismo ih najradije kušali sve? Najbolji savjet dat će vam omiljeni Ravlićev mesar.
Obavezno isprobajte recept Ravlićeva mesara za slasnu salatu od dimljene roštiljke. Do sljedećeg roštilja – živjeli i dobar tek!