Keksi s čokoladom i smeđim maslacem - klasika na novi način

Ana Zelić
Mekani iznutra, a hrskavi izvana - ovi klasični keksići s tajnim sastojkom postat će vam novi najdraži snack!
Vidi originalni članak

Ako još ne znate što je smeđi maslac (brown butter/beurre noisette), vrijeme je da naučite i isprobate ga! Koristi se i u slanim i slatkim jelima. U suštini je ništa drugo, nego maslac koji se zagrijava toliko dugo dok ne ispari voda, a mliječni dio počne izgarati. Onda se pojave male, zlatno-smeđe točkice koje maslacu daju prekrasnu, orašasto-karamelastu aromu. 

 

 

Iako sam sigurna da su svi recepti za kekse s komadićima čokolade dobri, jer ništa tako ukusno ne može biti loše, dodatak smeđeg maslaca u tijestu zaista ih podiže na viši nivo i čini još boljim! Za mene je ovo THE recept, a nadam se će postati i vaš! 

 

Ana Zelić Cupcakes s jabukama i karamelom - kremasto, slatko, sočno!

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Ana Zelić Torta od Earl Grey čaja i naranče - prava jesenska poslastica

Ana's Baking Chronicles Cheesecake od limuna - provjereni ljetni favorit!

 

 

Potrebno vam je:

  • 1 jaje (L)
  • 170 g maslaca
  • 210 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 80 g svijetlog muscovado šećera
  • ½ žličice praška za pecivo (3 g)
  • 1/8 žličice sode bikarbone
  • ½ žličice soli
  • 160 g nasjeckane tamne čokolade

Priprema:

  1. U malom loncu stavite topiti maslac i miješajte kuhačom dok ne posmeđi i ne osjetite prekrasnu orašastu aromu. Pazite da ga ne pregorite. 
  2. Nakon što ste gotovi s topljenjem, prebacite maslac u srednje veliku zdjelu i stavite u frižider 10-tak minuta dok ne dođe na sobnu temperaturu, ali je i dalje rastopljen.
  3. Dok se maslac hladi, pripremite suhe sastojke. Prosijte brašno, prašak za pecivo, malo sode i sol u jednu zdjelu i stavite sa strane. Nasjeckajte čokoladu onoliko sitno koliko se vama sviđa.
  4. Nakon što se maslac ohladio, dodajte mu jaje i šećere pa ih pomiješajte pjenjačom. Jako je dobro protisnuti smeđi šećer kroz cjedilo jer je često u grudicama. 
  5. Nakon toga, umiješajte silikonskom špatulom suhe sastojke i nasjeckanu čokoladu.
  6. U idealnim uvjetima, spremite tijesto u frižider da odstoji preko noći. To će pojačati okuse. Kad ste spremni za pečenje, izvadite tijesto iz frižidera da omekša.
  7. Ako vam se ne da čekati, možete kekse odmah peći. Formirajte kuglice od 20 grama i slažite na pleh, ostavljajući 3-4 cm između svake. Prije nego što ih stavite peći, lagano ih pritisnite dlanovima. Od ove količine trebalo bi ispasti oko 35 komada.
  8. Pecite u pećnici na 175°C oko 8-9 min za keksiće koji su mekani iznutra, a hrskavi na krajevima. Bit će mekani kad ih izvadite iz pećnice. Ostavite ih u plehu 2 minute, a onda prebacite na rešetku da se malo ohlade. Ako želite potpuno hrskave kekse, pecite ih 4-5 minuta duže.

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr