Recepti Desert 15. lipnja 2024.

LJETNI FAVORIT Divno sočan cheesecake od limuna

Desert
30 MIN
35 MIN
12
SREDNJE
Cheesecake od limuna
Cheesecake od limuna
foto: Ana Zelić
Ovaj cheesecake od limuna savršen je odabir za slatko ljetno osvježenje!

Cheesecake je jedna od prvih stvari koje sam naučila raditi, pečem ga redovito već više od 10 godina, a usuđujem se reći da sam ga do danas usavršila.

Najvažnija stvar na koju treba pripaziti je vrijeme pečenja – ono je ključ savršene teksture i okusa. Zato uvijek preporučujem da nakon 20 minuta svakih 5 min provjeravaš stanje kako se cheesecake ne bi prepekao. Jer ako ga prepečeš, sva svježina i sočnost će ispariti, cheesecake će biti suh i gumenast, i vrlo vjerojatno popucati.

 | Author: Ana Zelić Cheesecake od limuna foto: Ana Zelić

Kada je cheesecake od limuna gotov, na vrhu bi trebala biti vidljiva kožica, na krajevima bi trebao biti čvršći, a u sredini se ipak malo tresti. Radila sam ga za mnoge obiteljske, ali i neobiteljske prilike, a svi bi se uvijek raspametili i potvrdili da je ovo najbolji cheesecake koji su ikad jeli!

Ako još nemaš svoj omiljeni recept za cheesecake, isprobaj ovaj i sigurno nećeš požaliti!

Ne gasi ekran dok kuham

Cheesecake od limuna
30 MIN
pripreme
35 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Digestive keksi 250 g
  • Maslac 125 g
  • Cimet 0,25 žličica
  • Krem sir 600 g
  • Sok od limuna 125 g
  • Smeđi šećer 150 g
  • Jaje 4 kom
  • Kiselo vrhnje 360 g
  • Vanilin šećer 3 kom
Postupak
  1. Kalup promjera 24-26 cm obloži papirom za pečenje. Zagrij pećnicu na 150°C ako koristiš ventilacijsku pećnicu ili na 165°C ako koristiš pećnicu s gornjim i donjim grijačem.


  2. Samelje kekse, pomiješaj ih s maslacem i cimetom pa ih žlicom ravnomjerno rasporedi na dno kalupa i malo na stranice. Dobro utisni koristeći žlicu ili čašu ako ti je tako lakše.


  3. Peci podlogu od keksa 5 minuta.


  4. Dok se keksi peku, pripremi kremu od sira.

    U srednje velikoj zdjeli miksaj šećer i krem sir 1-2 minute pa dodaj limun i miksajte dok se dobro ne sjedini.

    Dodaj jedno po jedno jaje, dobro miksajući nakon svakog jaja koje dodaš. Svako toliko zaustavi mikser i prođite silikonskom špatulom po zdjeli kako ne bi ostalo ostataka sira na rubovima zdjele, odnosno kako bi se sve savršeno sjedinilo.


    limun



  5. Smjesa će biti tekuća, kao za palačinke, neka te to ne brine.


  6. Nakon što se podloga od keksa zapekla, izlij nadjev u kalup te peci u zagrijanoj pećnici 25-35 minuta, ovisi o kalupu i pećnici. Najbolje je poslije 20. minute provjeravati cheesecake svakih 5 min.


  7. Dok se cheesecake peče, pripremi preljev. Pomiješaj kiselo vrhnje i šećer silikonskom špatulom, nježno, da ne bude previše zraka u smjesi.


  8. Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini lagano podrhtavati.


  9. Cheesecake izvadi iz pećnice i prelij kiselim vrhnjem te vrati u ugašenu pećnicu na 15 minuta.


  10. Ostavi cheesecake da se ohladi na sobnu temperaturu, potom ga stavi u frižider na minimalno 4 sata, najbolje preko noći, da se dobro stisne i ohladi.


  11. Cheesecake možeš poslužiti s umakom od maline, odnosno šumskog voća ili nekim svježim voćem. Meni je ipak najdraži bez ikakvih dodataka.


cheesecake od limuna | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu

Možda vas zanima... Red Velvet Cupcakes stvoreni su za posebne trenutke Kolumne Možda vas zanima... Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama Kolumne Možda vas zanima... Kraljevski dobra torta od bazge i limuna Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.