Kesten pire iskoristi za pripremu odličnog kolača

Darko Debić Gastrolovac Darko Debić pripremio je kocke s kakaom i kesten pireom
Imaš pakiranje kesten pirea? Isprobaj recept za neodoljive kesten kocke sa sočnim kakao biskvitom
Vidi originalni članak

Ovo je moja verzija popularnih kesten kocki. Podloga je biskvit s kakao prahom, a poškropio sam ga laganim sirupom aromatiziranim rumom, jer rum odlično ide uz kesten. Krema je pak varijacija moussea - i zato je vrlo pjenasta.

Ovaj put sam imao zaslađeni kesten blok pa sam količinu šećera u kremi reducirao na 15 g. Kako kolač ne bi bio presladak, također je uputno izbjeći upotrebu biljnog šlaga jer je već zaslađen.

Svakako kombiniraj čokoladu s kesten kockama, bilo kao dekoraciju, glazuru ili umak pri posluživanju. U slast!

 

samo jedan griz Brzi kolač s jabukama - za baš svaku priliku

 

Darkov kolač od kestena

Sastojci - za biskvit: 

  • 4 jaja
  • 90 g brašna
  • 10 g kakao praha
  • 90 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • sol

Sastojci - za kremu: 

  • 500 g kesten pirea
  • 0.5 l slatkog vrhnja
  • 6 žumanca
  • 15 g šećera
  • 1 vanili šećer
  • 1 dl mlijeka
  • 6 listića želatine

Sastojci - za sirup: 

  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica šećera
  • 150 ml vode
  • 1 žlica soka od limuna

 

samo jedan griz Sezonski gušti: Caprese torta s kruškama

 

Postupak: 

  1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te sol i vanili šećer. Oprezno mikserom umiješati žumanjke. Na kraju lagano, ugašenim mikserom umiješati prosijano brašno i kakao.
  2. Peći biskvit u pravokutnom kalupu cca 25 ×35 cm na 175 C oko 12 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti je li tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti.
  3. Za sirup: prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum. Uz pomoć kuhinjskog kista sirupom natopiti biskvit.
  4. Za kremu: želatinu potopiti u zdjelu hladne vode i ostaviti otprilike sedam minuta. Žumanjke pomiješati sa šećerima i mlijekom, staviti na paru i kuhati uz neprestano miješanje pjenjačom. Istovremeno miksati vrhnje dok ne postane mekani šlag, lakše i brže se umiksa ako je vrhnje dobro ohlađeno. 
  5. Kad se smjesa žutanjaka zgusne maknuti s pare i dodati ocijeđenu i nabubrenu želatinu, miješati dok se želatina ne otopi i umiješati kesten pire. Lagano pjenjačom spojiti mekani šlag i smjesu s kestenom, izliti na hladni biskvit i poravnati. Staviti u hladnjak. Po želji staviti čokoladnu glazuru ili ukrasiti ribanom čokoladom...

Posjeti Gastro.hr