Imaš pakiranje kesten pirea? Isprobaj recept za neodoljive kesten kocke sa sočnim kakao biskvitom
Ovo je moja verzija popularnih kesten kocki. Podloga je biskvit s kakao prahom, a poškropio sam ga laganim sirupom aromatiziranim rumom, jer rum odlično ide uz kesten. Krema je pak varijacija moussea - i zato je vrlo pjenasta.
Ovaj put sam imao zaslađeni kesten blok (kesten pire sa šećerom i aromama) pa sam količinu šećera u kremi reducirao na 15 grama. Kako kolač ne bi bio presladak, također je uputno izbjeći upotrebu biljnog šlaga jer je već zaslađen.
Kesten kocke s kakao biskvitom
foto: Darko Debić
Ne gasi ekran dok kuham
Kolač od kestena - recept by Darko Debić
22 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
Jaje
4
kom
Brašno
90
g
Kakao prah
10
g
Šećer
90
g
Vanilin šećer
1
kom
Sol
1
prstohvat
KREMA
Sastojci
Kesten pire
500
g
Slatko vrhnje
500
ml
Žumanjak
6
kom
Šećer
15
g
Vanilin šećer
1
kom
Mlijeko
100
ml
Želatina u listićima
6
listići
SIRUP
Sastojci
Rum
1
žlica
Šećer
1
žlica
Voda
150
ml
Sok od limuna
1
žlica
Postupak
Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te sol i vanili šećer. Oprezno mikserom umiješati žumanjke. Na kraju lagano, ugašenim mikserom umiješati prosijano brašno i kakao.
Peći biskvit u pravokutnom kalupu cca 25 ×35 cm na 175 C oko 12 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti je li tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti.
Za sirup: prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum. Uz pomoć kuhinjskog kista sirupom natopiti biskvit.
Za kremu: želatinu potopiti u zdjelu hladne vode i ostaviti otprilike sedam minuta. Žumanjke pomiješati sa šećerima i mlijekom, staviti na paru i kuhati uz neprestano miješanje pjenjačom. Istovremeno miksati vrhnje dok ne postane mekani šlag, lakše i brže se umiksa ako je vrhnje dobro ohlađeno.
Kad se smjesa žutanjaka zgusne maknuti s pare i dodati ocijeđenu i nabubrenu želatinu, miješati dok se želatina ne otopi i umiješati kesten pire. Lagano pjenjačom spojiti mekani šlag i smjesu s kestenom, izliti na hladni biskvit i poravnati. Staviti u hladnjak. Po želji staviti čokoladnu glazuru ili ukrasiti ribanom čokoladom...
Svakako kombiniraj čokoladu s kesten kockama, bilo kao dekoraciju, glazuru ili umak pri posluživanju.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.