Recepti Desert 16. studenoga 2024.

Od kesten pirea napravi ovaj genijalan kolač

Desert
22 MIN
23 MIN
12
SREDNJE
Darko Debić
Gastrolovac Darko Debić pripremio je kocke s kakaom i kesten pireom
foto: Darko Debić
Imaš pakiranje kesten pirea? Isprobaj recept za neodoljive kesten kocke sa sočnim kakao biskvitom

Ovo je moja verzija popularnih kesten kocki. Podloga je biskvit s kakao prahom, a poškropio sam ga laganim sirupom aromatiziranim rumom, jer rum odlično ide uz kesten. Krema je pak varijacija moussea - i zato je vrlo pjenasta.

Ovaj put sam imao zaslađeni kesten blok (kesten pire sa šećerom i aromama) pa sam količinu šećera u kremi reducirao na 15 grama. Kako kolač ne bi bio presladak, također je uputno izbjeći upotrebu biljnog šlaga jer je već zaslađen.

 | Author: Darko Debić Kesten kocke s kakao biskvitom foto: Darko Debić

Ne gasi ekran dok kuham

Kolač od kestena - recept by Darko Debić
22 MIN
pripreme
23 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
BISKVIT
Sastojci
  • Jaje 4 kom
  • Brašno 90 g
  • Kakao prah 10 g
  • Šećer 90 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Sol 1 prstohvat
KREMA
Sastojci
  • Kesten pire 500 g
  • Slatko vrhnje 500 ml
  • Žumanjak 6 kom
  • Šećer 15 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Mlijeko 100 ml
  • Želatina u listićima 6 listići
SIRUP
Sastojci
  • Rum 1 žlica
  • Šećer 1 žlica
  • Voda 150 ml
  • Sok od limuna 1 žlica
Postupak
  1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te sol i vanili šećer. Oprezno mikserom umiješati žumanjke. Na kraju lagano, ugašenim mikserom umiješati prosijano brašno i kakao.


  2. Peći biskvit u pravokutnom kalupu cca 25 ×35 cm na 175 C oko 12 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti je li tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti.


  3. Za sirup: prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum. Uz pomoć kuhinjskog kista sirupom natopiti biskvit.


  4. Za kremu: želatinu potopiti u zdjelu hladne vode i ostaviti otprilike sedam minuta. Žumanjke pomiješati sa šećerima i mlijekom, staviti na paru i kuhati uz neprestano miješanje pjenjačom. Istovremeno miksati vrhnje dok ne postane mekani šlag, lakše i brže se umiksa ako je vrhnje dobro ohlađeno. 


  5. Kad se smjesa žutanjaka zgusne maknuti s pare i dodati ocijeđenu i nabubrenu želatinu, miješati dok se želatina ne otopi i umiješati kesten pire. Lagano pjenjačom spojiti mekani šlag i smjesu s kestenom, izliti na hladni biskvit i poravnati. Staviti u hladnjak. Po želji staviti čokoladnu glazuru ili ukrasiti ribanom čokoladom...


Svakako kombiniraj čokoladu s kesten kockama, bilo kao dekoraciju, glazuru ili umak pri posluživanju.

Darkove recepte potraži na blogu Samo jedan griz te na istoimenom Instagram profilu. A neke donosimo u nastavku...

Možda vas zanima... Brzi kolač s jabukama - za baš svaku priliku Kolumne caprese torta, Darko Debić Možda vas zanima... Sezonski gušti: Caprese torta s kruškama Recepti Možda vas zanima... Isprobaj jesensku verziju buhtli. Savršeno su mekane! Recepti Darko Debić Možda vas zanima... Darko Debić: "Voćne kremšnite su mi uspjele tek iz drugog pokušaja" Špajza

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:13 16. Studeni 2024.

    Fino