Bilo da ga mažeš na tost, dodaješ u kolače ili poslužuješ uz sir, ovaj džem od svježih smokava oduševit će te jednostavnošću i bogatim okusom...
Svi koji ih vole jedva čekaju trenutak kada će na tržnici ugledati prve smokve. Uz samo 4 sastojka i malo truda, možeš napraviti domaći džemod smokava koji će te podsjećati na ljeto tijekom cijele godine.
Priprema nikad nije bila jednostavnija. Svježe smokve se brzo pretvaraju u slasni džem zahvaljujući dodatku limunova soka, šećera i ekstrakta vanilije. Ovaj recept je savršen za sve koji nemaju puno vremena, ali žele uživati u domaćim delicijama.
Smokve
foto: Chris Vanhove/Unsplash
Za džem od smokava obavezno koristi svježe smokve
Džem od smokava nije samo doručak - posluži ga uz palačinke, vafle, pohani kruh ili ga dodaj u zobenu kašu. Također, sjajno se slaže sa sirevima.
Kada pripremaš džem, važno je koristiti svježe smokve, a ne sušene jer svježe smokve daju nježnu teksturu i bogat okus koji se ne može postići sušenim smokvama.
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći džem od svježih smokava
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
35
porcija
SREDNJE
Sastojci
Smokve
900
g
Limun
1
kom
Šećer
400
g
Sol
1
prstohvat
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
U velikoj posudi ili loncu od inoxa pomiješaj nasjeckane smokve, sok jednog limuna, šećer i sol. Dobro promiješaj.
Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, stalno miješajući dok se šećer ne rastopi i smokve ne omekšaju. Drvenom kuhačom lagano gnječi smokve kako bi se brže raskuhale.
Smanji vatru na laganu do srednju i kuhaj, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane gusta i ne prekriva stražnju stranu žlice, otprilike 40-50 minuta.
Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.
Prebaci džem u sterilizirane staklenke, pusti da se potpuno ohladi, zatvori i čuvaj u hladnjaku.