Bilo da ga mažeš na tost, dodaješ u kolače ili poslužuješ uz sir, ovaj džem od svježih smokava oduševit će te jednostavnošću i bogatim okusom...
Svi koji ih vole jedva čekaju trenutak kada će na tržnici ugledati prve smokve. Uz samo 4 sastojka i malo truda, možeš napraviti domaći džemod smokava koji će te podsjećati na ljeto tijekom cijele godine.
Priprema nikad nije bila jednostavnija. Svježe smokve se brzo pretvaraju u slasni džem zahvaljujući dodatku limunova soka, šećera i ekstrakta vanilije. Ovaj recept je savršen za sve koji nemaju puno vremena, ali žele uživati u domaćim delicijama.
Smokve
foto: Chris Vanhove/Unsplash
Za džem od smokava obavezno koristi svježe smokve
Džem od smokava nije samo doručak - posluži ga uz palačinke, vafle, pohani kruh ili ga dodaj u zobenu kašu. Također, sjajno se slaže sa sirevima.
Kada pripremaš džem, važno je koristiti svježe smokve, a ne sušene jer svježe smokve daju nježnu teksturu i bogat okus koji se ne može postići sušenim smokvama.
Ne gasi ekran dok kuham
Domaći džem od svježih smokava
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
35
porcija
SREDNJE
Sastojci
Smokve - svježe
900
g
Limun
1
kom
Šećer
400
g
Sol
1
prstohvat
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Postupak
U velikoj posudi ili loncu od inoxa pomiješaj nasjeckane smokve, sok jednog limuna, šećer i sol. Dobro promiješaj.
Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, stalno miješajući dok se šećer ne rastopi i smokve ne omekšaju. Drvenom kuhačom lagano gnječi smokve kako bi se brže raskuhale.
Smanji vatru na laganu do srednju i kuhaj, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane gusta i ne prekriva stražnju stranu žlice, otprilike 40-50 minuta.
Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.
Prebaci džem u sterilizirane staklenke, pusti da se potpuno ohladi, zatvori i čuvaj u hladnjaku.