Recepti Namaz 09. kolovoza 2024.

SLATKI SUVENIR Domaći džem od svježih smokava

Namaz
15 MIN
60 MIN
35
SREDNJE
Domaći džem od svježih smokava
foto: Canva
Bilo da ga mažeš na tost, dodaješ u kolače ili poslužuješ uz sir, ovaj džem od svježih smokava oduševit će te jednostavnošću i bogatim okusom...

Svi koji ih vole jedva čekaju trenutak kada će na tržnici ugledati prve smokve. Uz samo 4 sastojka i malo truda, možeš napraviti domaći džem od smokava koji će te podsjećati na ljeto tijekom cijele godine.

Priprema nikad nije bila jednostavnija. Svježe smokve se brzo pretvaraju u slasni džem zahvaljujući dodatku limunova soka, šećera i ekstrakta vanilije. Ovaj recept je savršen za sve koji nemaju puno vremena, ali žele uživati u domaćim delicijama.

Domaći džem od svježih smokava | Author: Chris Vanhove/Unsplash Smokve foto: Chris Vanhove/Unsplash

Za džem od smokava obavezno koristi svježe smokve

Džem od smokava nije samo doručak - posluži ga uz palačinke, vafle, pohani kruh ili ga dodaj u zobenu kašu. Također, sjajno se slaže sa sirevima.

Kada pripremaš džem, važno je koristiti svježe smokve, a ne sušene jer svježe smokve daju nježnu teksturu i bogat okus koji se ne može postići sušenim smokvama. 

Ne gasi ekran dok kuham

Domaći džem od svježih smokava
15 MIN
pripreme
60 MIN
kuhanja
35
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Smokve 900 g
  • Limun 1 kom
  • Šećer 400 g
  • Sol 1 prstohvat
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
Postupak
  1. U velikoj posudi ili loncu od inoxa pomiješaj nasjeckane smokve, sok jednog limuna, šećer i sol. Dobro promiješaj.


  2. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri, stalno miješajući dok se šećer ne rastopi i smokve ne omekšaju. Drvenom kuhačom lagano gnječi smokve kako bi se brže raskuhale.


  3. Smanji vatru na laganu do srednju i kuhaj, povremeno miješajući, dok smjesa ne postane gusta i ne prekriva stražnju stranu žlice, otprilike 40-50 minuta.


  4. Makni s vatre i umiješaj ekstrakt vanilije.


  5. Prebaci džem u sterilizirane staklenke, pusti da se potpuno ohladi, zatvori i čuvaj u hladnjaku.


Pripremi i ove džemove da te podsjećaju na ljeto!

Džem od šljiva Možda vas zanima... Napravi domaći džem od šljiva - imamo super recept! Recepti džem od marelica Možda vas zanima... Imamo najbolji recept za domaći DŽEM OD MARELICA Recepti Džem od borovnica i tamne čokolade Možda vas zanima... SAVRŠENO Džem od borovnica i tamne čokolade Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.