Peperonata se možete poslužiti topla i hladna, uz meso ili kao nadjev na bruschettama... A naš recept je za prste polizati!
Peperonata je slasno talijansko jelo od dinstanih paprika, idealno ljeto. Često je uspoređuju s našim satarašem, a neki idu čak toliko daleko da za peperonatu kažu da je - sirotinjski sataraš.
E, pa s tim se ne slažemo jer peperonata, omiljeno ljetno jelo od karameliziranog luka i pirjanih paprika, je raskošna i bogata okusima i vitaminima. I da, ima peperonata, čiji su glavni sastojak raznobojne paprike, puno dodirnih točaka s našim satarašem, ali nije ništa lošija od njega.
Peperonata je super prilog, ali i glavna zvijezda stola
Peperonata može biti prilog dostojan i najluksuznijih jela, ali i glavna zvijezda stola, uz malo preprženog kruha i burrate, posebno kada nam se ne jede meso
Peperonata se može poslužiti topla i hladna, super ide uz meso, a odlična je i kao nadjev na bruschettama. Recept je u nastavku...
Peperonata
foto: Sandra Valvassori/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Peperonata
15 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Crvena paprika
330
g
Žuta paprika
330
g
Zelena paprika
330
g
Ljubičasti luk
300
g
Pelati iz konzerve
400
g
Maslinovo ulje
6
žlica
Češnjak
2
režanj
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Ljubičasti luk očisti i nasjeckaj na tanke polumjesece.
Zagrij ulje u dubokoj tavi, dodaj nasjeckani luk i oba režnja češnjaka u komadu. Dinstaj na laganoj vatri oko 15 minuta. Za to vrijeme operi i očisti paprike i nareži ih na trake širine oko 1 centimetra.
Kada luk omekša dodaj paprike. Poklopi i dinstaj na laganoj vatri 30-ak minuta. Na pola kuhanja dodaj nasjeckane pelate, sol i dinstaj do kraja.
Na kraju začini svježe mljevenim paprom, ukloni češnjak i posluži.