Korma s piletinom - aromatično indijsko jelo

Sweety and Spicy ; indijski specijalitet korma
Piletina se najprije pirja sa svim začinima, a zatim se polagano kuha na laganoj vatri...
Vidi originalni članak

Dosta je vremena već prošlo od kad sam posljednji put objavio neko indijsko jelo na blogu. Tikka, indijski curry, samose, Murgh Makhani… Tada oduševljen novim okusima konstantno sam istraživao indijsku kuhinju, no onda sam otkrio i druge države i nekako nastavio redovito kuhati već isprobana jela. Nedavno sam to shvatio i rekao si da je vrijeme da ponovno zagrebem po indijskoj kuhinji i pronađem nešto novo. I tako je na moj stol došla sjevernoindijska pileća korma.

Korma je jedno od poznatijih indijskih jela, a postoje dvije verzije - ona sjeverna (kremasti i svijetli umak na bazi jogurta) te južna (rjeđi i ljući umak na bazi umaka od rajčica). Kako volim kremaste umake, za ovaj put sam odabrao sjevernjačku verziju. U prijevodu ovaj naziv znači “pirjati”, a razlog je što se meso ili/i povrće najprije pirja sa svim začinima, a zatim se polagano kuha na laganoj vatri dok se ne stvori fantastičan kremasti i okusima bogati umak.

 

Sweety&Spicy Curry - od paste do ručka za četiri osobe

 

Korma mi je bila iznimno interesantnog okusa. Izgledom neodoljivo podsjeća na moju verziju žutog curryja, no vjeruj, to su dva potpuno različita jela. Jedina zamjerka koju imam je što se u svim receptima stavljaju cijeli začini pa savjetujem da prije serviranja procijediš umak ili izvadiš cijele začine. 

Sastojci:

  • 500 g otkoštenog pilećeg batka i zabatka
  • 1 srednje veliki luk
  • 10-ak indijskih oraščića
  • 3 češnja češnjaka
  • 5 cm svježeg đumbira
  • 5 klinčića
  • 2 štapića cimeta
  • 3 manja zvjezdasta anisa
  • 5-6 sjemenka zelenog kardamoma
  • 1/2 čajne žličice crnog papra
  • 2 lovorova lista
  • 1 čajna žličica mljevenog chillija
  • 1 čajna žličica mljevenog korijandera u zrnu
  • 2 čajne žličice kurkume
  • 2 čajne žličice Garam masale
  • 150 g grčkog jogurta
  • 200 ml vode
  • suncokretovo ulje

 

Sweety&Spicy Nakon uskrsnih klasika red je na hrskavu katsu piletinu

 

Postupak:

  1. Zagrij suncokretovo ulje, a potom na njemu poprži luk koji si narezala na polumjesece debljine jednog cm. Kada se luk karamelizirao, izvadi ga i izblendaj u pastu s indijskim oraščićima. Po potrebi dodaj malo vode, ako je smjesa presuha, da se lijepo samelje u glatku pastu.
  2. Na ulje na kojem se pržio luk dodaj štapiće cimeta, sjemenke kardamoma, klinčiće, papar, anis te listove lovora i prži dvije do tri minute. Potom dodaj pastu od đumbira i češnjaka koju s prethodno izradila u mužaru. Prži sve još otprilike minutu do dvije i pazi da ne zagori. 
  3. U začine dodaj piletinu nasjeckanu na kockice koju si prethodno malo posolila. Dinstaj na srednje jakoj vatri dok voda od piletine ne ispari i dok se ona malo ne zapeče, a potom dodaj preostale mljevene začine i dobro promiješaj.
  4. Ulij jogurt, vodu i pastu od luka i indijskih oraščića te kuhaj na laganoj vatri otprilike 40-ak minuta. Umak na kraju mora biti kremast i umjereno gust.
  5. Uz kormu posluži basmati rižu ili naan.

Nakon ručka baci oko na blog Sweety&Spicy!

Posjeti Gastro.hr