Krekeri od sjemenki - grickalica bolja od čipsa

Tihana Lohinski
Uz recept za ove krekere nemam neku posebnu priču, ali mi je drago da vam mogu prenijeti više puta isprobani recept za ovako jednostavnu i zdravu grickalicu.
Vidi originalni članak

Primijetila sam da u zdravim zalogajčićima, posebno slatkim, jako često koristim zobene pahuljice/zobeno brašno, pa iako sam i u ove krekere namjeravala ubaciti i njih, odustala sam da ne budem dosadna sama sebi (a i vama).

Kod mene doma se bućine sjemenke jedu na kile i ako ih nemamo u rezervi, nastaje panika. Sada je tako postalo i sa suncokretovim, upravo zbog ovih krekera.

 

 

Ako puno vremena provodite na poslu, znate da je u tom slučaju u zdravu prehranu potrebno uložiti dosta truda i vremena jer niste puno kod kuće i nemate vremena pripremati si obroke redovito. Najlakše je tako pod pauzom otići u dućan i kupiti štapiće, vrećicu čipsa, čokoladicu… Iako i sama to ponekad radim, budem baš ponosna kad si dan prije pripremim neki zdravi gablec ili grickalicu poput ovih krekera, a tako pokušavam što češće.

 

Strawberry Soup Pun pogodak: Hrskavi kikiriki keksići bez šećera

 

Ovaj sam recept dobila nedavno ali mi se toliko svidio da sam ga već više puta pravila, a ponovit ću ga i ovaj tjedan, tako da imamo što ponijeti za grickanje po putu na koji idemo za vikend.

Pokušavam vas nagovoriti da isprobate recept (ako još niste primijetili, he he), a evo zašto: superbrzo i jako jednostavno se priprema, nema puno prljavog suđa, zbog mješavine sjemenki su ovi krekeri jako ukusni, nisu bljutavi ni dosadni pa ih možete grickati same, a odlično se slažu i uz neki umak ili namaz, voće, povrće, umjesto kruha..

 

Strawberry Soup Piroge s krumpirom i sirom po bakinom receptu

 


Osim toga, prilično su zasitni, a nemaju puno kalorija pa je super stvar što ne debljaju poput čipsa, a nećete više biti gladni nakon njih. Kratki video pripreme objavila sam na Facebook stranici Strawberry soup, a evo i nekoliko uputa:

Kod izrade pazite na valjanje tijesta: obavezno koristite papir za pečenje ovako kako je opisano u receptu jer je smjesa previše gnjecava za klasično valjanje kao kod običnog tijesta. Što se tiče sastojaka, možete kombinirati različite sjemenke po vašoj želji. Ja sam dosad svaki put pravila s ovim sastojcima jer mi je bilo toliko ukusno da nisam htjela mijenjati. Ali, za primjer, možete koristiti i bućine ili neke druge sjemenke, neko drugo brašno  – integralno, pirovo, bućino, kukuruzno, zobeno…

Bitno je to da omjer brašna, sjemenki i tekućine uvijek bude jednak tako da krekeri ne budu presuhi ili previše mekani. Maslinovo ulje je najzdraviji izbor masnoće za ovaj recept. Tijesto je važno razvaljati tako da ne bude previše tanko (kako krekeri ne bi brzo izgorjeli),  a ni predebelo jer u tom slučaju neće biti hrskavi. Ja ih prije pečenja odozgo još malo pospem s krupnom soli jer mi je to jako ukusno, ali taj korak možete i preskočiti ako želite. Možete u smjesu staviti i neke začine poput kurkume, mediteranskih začina ili nečeg trećeg po vašoj želji. U svakom slučaju, ovo je recept s kojim se možete igrati, a na kraju u svakom slučaju dobijete finu, hrskavu, ali i zdravu grickalicu.

 

 

Sastojci:

  • 50 grama sjemenki lana
  • 50 grama sjemenki sezama
  • 100 grama suncokretovih sjemenki
  • 40 ml maslinova ulja
  • 1 mala žličica soli + krupna sol za posipanje
  • 160 grama kukuruznog brašna
  • 200 ml vode

Postupak:

  1. Sjemenke sezama malo tostirati na tavici, pritom paziti da ne zagore.
  2. Pomiješati sjemenke lana, sezama i suncokreta i grubo ih samljeti u blenderu ili sjeckalici.
  3. Mješavini sjemenki dodati sol, kukuruzno brašno, maslinovo ulje i vodu.
  4. Vodu dodavati na kraju pomalo kako smjesa ne bi bila previše rijetka i gnjecava.
  5. Po potrebi dodati još malo brašna (kukuruznog, integralnog ili bućinog).
  6. Sve pomiješati i napraviti tijesto za krekere.
  7. Na široki pleh staviti papir za pečenje, a na njega tijesto i malo ga raširiti rukama.
  8. Zatim na to tijesto staviti još jedan papir za pečenje i valjkom preko papira razvaljati do željene debljine.
  9. Zatim maknuti gornji papir i krekere rezati prije pečenja u željeni oblik. Odozgo posuti krupnom solju po želji (može i bez ovog koraka).
  10. Tako izrezane krekere peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 15-ak minuta.
  11. Izvaditi iz pećnice. Kad se krekeri malo ohlade, odvojiti ih jedan od drugoga onako kako ste ih izrezali prije pečenja.
  12. Poslužiti same kao grickalicu ili uz neki namaz poput hummusa (ili po vašoj želji.
     

Još Tihaninih slasnih recepata pronađite na blogu Strawberry Soup, na istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.   

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr