Krvavi cheesecake s medom

Fitness Klinika
Vjerujem da mnoge muči pitanje deserta jer najviše ljudi koji počinju jesti zdravije i trenirati taj slatki zalogaj predstavlja nešto čega se najteže odreći. I u našoj kulturi je uobičajeno bar nedjeljni ručak završiti finim desertom u krugu obitelji. Tako je bilo oduvijek, čak i u našem djetinjstvu, kad su roditelji bili pametniji i desert dali djeci samo vikendom.
Vidi originalni članak

Upravo zbog tog kulta deserta zadnje vrijeme je prava poplava zdravih slastica. Bilo da se radi o raw tortama ili o drugim zdravijim slasticama, moj stav je tu jednostavan: i takvu slasticu trebali bi pojesti samo jedan komad.

 

 

Trening i shake Prvo trening, a onda ukusan shake s frendicom!

 

 

Primjerice, RAW slastice često sadrže visoki udio orašastih plodova koji jesu vrlo zdravi, ali istovremeno vrlo kalorični (600-700 kcal na 100g).


Isto tako, često se koriste i zamjene za bijeli konzumni šećer (saharoza), npr. agavin sirup, javorov sirup ili med, koji su građeni od fruktoze. Razlika ova dva šećera je samo što fruktoza ne daje inzulinsku reakciju već ide direktno u jetru gdje se višak pretvara u masnoću. Kalorijski odnosno energetski, sasvim isto. To su šećeri tj. brzi ugljikohidrati koje je najbolje unositi nakon treninga.

 



I zato smo htjeli pojasniti, koristili smo med, ali minimalnu količinu. Med je u receptu kako bi torta dobila poseban okus. Preporuka je koristiti med povećane gorčine (recimo kesten) koji će dati još izraženiju aromatičnost, ali ako nemate, bit će dobar i bilo koji drugi.



SASTOJCI:
Posni sir - 700g (Kremaste strukture, ili obični obradite štapnim mikserom)
Jaja – 6 kom
Med - 3 žlice (90g)
Jagode - 500g

 

 

Cake diary by Josipa Sudar velikana: Brownie cheesecake

 

 

PRIPREMA TORTE:
Mikserom miksajte sir, dodajte med i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte jaja i miksajte na maloj brzini dok se ne poveže. Smjesu izlijte u kalup za tortu promjera 24cm obložen papirom za pečenje i stavite peći na 170 stupnjeva 20-25min. Kad po rubovima vidite sitne rupice, a sredina je još malo drhtava-gotovo je! Ostavite u otvorenoj pećnici neka se hladi postepeno.

PRIPREMA PRELJEVA:
Jagode operite i narežite na manje komade, zagrijavajte na laganijoj temperaturi uz miješanje (kao da kuhate pekmez) do željene gustoće. U umak od jagoda nema potrebe dodavati šećer ili med. Spoj aromatičnog meda i reskog okusa jagoda dat će idealan spoj od kojeg rastu zazubice.

 

 

double date Tiramisu-cheesecake od jagode: I vrijeme je stalo!

 

 

SERVIRANJE:
Ova torta idealna je za vruće dane koji dolaze. Umak i torta neka budu pripremljeni i čekaju vas nakon treninga, ohlađeni u hladnjaku. Proteinski i energetski izbalansirani obrok!
Mi smo razrezali na 8 komada

Prosječne hranjive vrijednosti po komadu
Energija – 121,31 kcal
Masti – 1,59g
Ugljikohidrati – 16,74g
Proteini – 13,02g
Troškovi sastojaka: 6,13 kn

 

Fitness Kliniku pratite na društvenim mrežama - za vas pišu Sanja, trener osobnog razvoja i Dražen, instruktor fitnessa! www.facebook.com/fitnessklinika/ | www.instagram.com/fitnessklinika/ | www.fitness-klinika.com
 

Posjeti Gastro.hr