Kolumne 20. svibnja 2017.

Krvavi cheesecake s medom

foto: Fitness Klinika
gastro postao gastro.24sata.hr
Vjerujem da mnoge muči pitanje deserta jer najviše ljudi koji počinju jesti zdravije i trenirati taj slatki zalogaj predstavlja nešto čega se najteže odreći. I u našoj kulturi je uobičajeno bar nedjeljni ručak završiti finim desertom u krugu obitelji. Tako je bilo oduvijek, čak i u našem djetinjstvu, kad su roditelji bili pametniji i desert dali djeci samo vikendom.

Upravo zbog tog kulta deserta zadnje vrijeme je prava poplava zdravih slastica. Bilo da se radi o raw tortama ili o drugim zdravijim slasticama, moj stav je tu jednostavan: i takvu slasticu trebali bi pojesti samo jedan komad.

 

 

Možda vas zanima... Prvo trening, a onda ukusan shake s frendicom! Kolumne

 

 

Primjerice, RAW slastice često sadrže visoki udio orašastih plodova koji jesu vrlo zdravi, ali istovremeno vrlo kalorični (600-700 kcal na 100g).

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika


Isto tako, često se koriste i zamjene za bijeli konzumni šećer (saharoza), npr. agavin sirup, javorov sirup ili med, koji su građeni od fruktoze. Razlika ova dva šećera je samo što fruktoza ne daje inzulinsku reakciju već ide direktno u jetru gdje se višak pretvara u masnoću. Kalorijski odnosno energetski, sasvim isto. To su šećeri tj. brzi ugljikohidrati koje je najbolje unositi nakon treninga.

 

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

I zato smo htjeli pojasniti, koristili smo med, ali minimalnu količinu. Med je u receptu kako bi torta dobila poseban okus. Preporuka je koristiti med povećane gorčine (recimo kesten) koji će dati još izraženiju aromatičnost, ali ako nemate, bit će dobar i bilo koji drugi.

 | Author: Fitness Klinika foto: Fitness Klinika

SASTOJCI:
Posni sir - 700g (Kremaste strukture, ili obični obradite štapnim mikserom)
Jaja – 6 kom
Med - 3 žlice (90g)
Jagode - 500g

 

 

Možda vas zanima... Sudar velikana: Brownie cheesecake Kolumne

 

 

PRIPREMA TORTE:
Mikserom miksajte sir, dodajte med i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Umiješajte jaja i miksajte na maloj brzini dok se ne poveže. Smjesu izlijte u kalup za tortu promjera 24cm obložen papirom za pečenje i stavite peći na 170 stupnjeva 20-25min. Kad po rubovima vidite sitne rupice, a sredina je još malo drhtava-gotovo je! Ostavite u otvorenoj pećnici neka se hladi postepeno.

PRIPREMA PRELJEVA:
Jagode operite i narežite na manje komade, zagrijavajte na laganijoj temperaturi uz miješanje (kao da kuhate pekmez) do željene gustoće. U umak od jagoda nema potrebe dodavati šećer ili med. Spoj aromatičnog meda i reskog okusa jagoda dat će idealan spoj od kojeg rastu zazubice.

 

 

Tiramisu-cheesecake od jagode Možda vas zanima... Tiramisu-cheesecake od jagode: I vrijeme je stalo! Recepti

 

 

SERVIRANJE:
Ova torta idealna je za vruće dane koji dolaze. Umak i torta neka budu pripremljeni i čekaju vas nakon treninga, ohlađeni u hladnjaku. Proteinski i energetski izbalansirani obrok!
Mi smo razrezali na 8 komada

Prosječne hranjive vrijednosti po komadu
Energija – 121,31 kcal
Masti – 1,59g
Ugljikohidrati – 16,74g
Proteini – 13,02g
Troškovi sastojaka: 6,13 kn

 

Fitness Kliniku pratite na društvenim mrežama - za vas pišu Sanja, trener osobnog razvoja i Dražen, instruktor fitnessa! www.facebook.com/fitnessklinika/ | www.instagram.com/fitnessklinika/ | www.fitness-klinika.com
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.