Lazanje od A do Ž - dva umaka i domaća tjestenina

Sweety and Spicy
Svi znamo da su lasagne Garfieldovo najdraže jelo, a ujedno su i perjanica talijanske kuhinje. Naši iskusni blogeri donose vam recept po kojem lazanje pripremaju i sami te uvijek uspiju baš kako treba!
Vidi originalni članak

Red domaće tjestenine, pa malo bolognese umaka, pa Béchamela i sira, pa tako par puta ponovimo, završimo s obilatom količinom Béchamela i sira te sve zapečemo.

 

Sweety&Spicy Vrijeme je za novi grčki souvlaki

 

List bosiljka i eksplozija kaloričnih okusa u našim ustima može početi. Ono što je bitno postići kod lazanja jest da ne budu masne, da ne budu suhe i da okusom budu taman - niti prejako začinjene, niti preslabo.

 

 

Nisam ih puno puta do sada radio, ali za Gastro event koji smo nedavno održali odlučio sam se dati maksimalno u njih, stoga sam za svoje prijatelje odlučio napraviti i svoje tijesto, unatoč tome što je mama ostavila mašinicu u Zagorju. Nemojte ponoviti moju grešku jer je to jako naporan posao i stvarno se divim ljudima koji su u prošlosti morali tjesteninu izrađivati ručno, valjkom, u 12 rundi borbe protiv Klička, he he he. 

 

Sweety&Spicy Tajlandski semafor: Tri boje omiljenog curryja

 

Verzija koju sam napravio je klasična verzija s Bolognese i Béchamel umakom, ali vi se naravno ne trebate ograničavati. U današnje vrijeme ovo je jelo dosegnulo tolike razmjere da se iz Italije proširilo na sve dijelove svijeta i tako su nastale različite verzije; između ostalog i jedna isprobana vegetarijanska s butternut tikvom koja će se na jesen naći na blogu, ali i među Gastro.hr receptima. No do tada stisnite isprobajte ovu fenomenalnu verziju, a detaljan postupak možete vidjeti i na fotografijama.

 


 

Tijesto


Sastojci:

  • 500 g oštrog brašna ako tijesto valjate ručno, a ako radite na mašinicu koristite glatko
  • 4-5 jaja (ovisno o veličini)
  • čajna žličica soli

Postupak:

  1. Brašno prosijte na radnu površinu te u sredini napravite rupu.
  2. Posolite brašno, a u rupu dodajte lagano razmućena jaja te umijesite tijesto tako da brašno s rubova povlačite u sredinu.
  3. Kada pokupite sve brašno krenite mijesiti tijesto tako da rukom pridržavate jedan kraj tijesta, a dlanom gurate drugi kraj od sebe.

Savjet: Postupak traje 10-15 minuta i iznimno je težak, stoga se pripremite na dobar trening. Na kraju smjesa mora biti u potpunosti glatka. Pustite tijesto da se poklopljeno odmori barem sat vremena. Nakon što se tijesto odmorilo vrijeme je za valjanje.

 

 

Ručno valjanje

  1. Na stol stavite plahtu te ju lagano pobrašnite.
  2. Tijesto zatim stavite na to, spljoštite sredinu valjkom i krenite valjati u svim smjerovima kako biste dobili pravokutnik.
  3. Kada ste ga izvaljali u pravokutnik na debljinu od oko 2 mm, nožem izrežite pravokutnike, lagano pobrašnite, pokrijte te ih stavite na drugu plahtu da se osuše barem 1-2 h. 
  4. Ponovite postupak s drugom polovicom tijesta.

 

Valjanje na mašinicu
 

  1. Tijesto podijelite na 5-6 komada.
  2. Rukama spljoštite tijesto kako biste načinili pravokutnike, otprilike iste širine kao što je stroj.
  3. Provucite jedan komad tijesta kroz stroj za tjesteninu, postavivši valjak na najširi razmak.
  4. Ponovite postupak s preostalim komadima.
  5. Tri puta presavijte tijesto i ponovno ga izvaljajte.
  6. Ponovite postupak  3-4 puta bez presavijanja, smanjujući razmak između valjaka. 
  7. Pustite tijesto da se malo odmori, a zatim  ga razrežite na pravokutnike, pobrašnite, pokrijte i pustite da se tako posuši 1-2 h. 

Savjet: Ručno valjanje tijesta iznimno je fizički zahtjevno, stoga se pripremite na tešku borbu s tvrdim tijestom koje se ne da razvući, a mora biti jako tanko (oko 2 mm). Ja sam ga vukao ručno i ne bih to preporučio. Mašinicu možete kupiti za 150 kn i poslužit će svrsi, a novci nisu vrijedni 2 h teške borbe sa stolom, valjkom i tijestom. 

 

 

Bolognese umak


Sastojci:

  • 500 g mljevenog mesa (omjer 350 g junetine od vrata, 150 g svinjetine od lopatice)
  • maslinovo ulje
  • 1 veći mladi luk ili 1/2 luka
  • 1 tikvica
  • 1 mrkva
  • koncentrat rajčice
  • voda
  • sol i papar
  • dalmatinski mix začina

Postupak:

  1. Luk nasjeckajte i prodinstajte na malo maslinovog ulja.
  2. Dodajte meso i pustite dok ne posivi, a pritom ga komadajte na što sitnije komadiće.
  3. Za to vrijeme ogulite mrkvu i tikvicu te ih naribajte. Mrkvu ribajte na najsitnije, a tikvicu na veće.
  4. Kada meso posivi, dodajte povrće te smanjite vatru na srednje jaku i pustite dok povrće ne uvene.
  5. Dodajte začine, koncentrat rajčice i vodu te kuhajte na laganoj vatri barem 2 h kako biste dobili fini i svileni umak.

 

 

Béchamel umak
 

Sastojci: 

  • 1 l vrućeg mlijeka
  • 2 velike žlice brašna
  • ulje i maslac da pokriju dno
  • 1 čajna žličica soli 
  • papar
  • 1 čajna žličica muškatnog oraščića

Postupak:

  1. Zagrijte mlijeko zajedno sa začinima.
  2. U loncu zagrijte maslac i ulje te dodajte brašno i miješajte dok se malo ne zazlati.
  3. Maknite lonac s vatre i ulijte pomalo vruće mlijeko uz neprekidno miješanje.
  4. Vratite lonac na srednje jaku vatru i neprestano miješajte dok ne dobijete željenu gustoću. Po potrebi možete naknadno dodati još malo mlijeka ako je umak pregust.

 

 

Slaganje i pečenje


Dno protvana nauljite, a zatim slažite redoslijedom: tijesto, bolognese umak, Béchamel umak, sir Gouda. Postupak ponovite nekoliko puta (ovisno o veličini protvana), a završite s velikom količinom Béchamela i sira.

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike sat vremena, a znat ćete da su lasagne pečene kada dobiju zlatno smeđu boju na vrhu.

 

 

Za još slasnih recepata našeg blogerskog dua Sweety&Spicy posjetite istoimeni blog i Facebook stranicu. 

 

Sweety&Spicy Španjolski okusi: Tortilla de patatas

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr