Ljuta pileća krilca nakon kojih ćeš doslovno polizati prste
Prvo bih napomenula da je ovo okvirna količina začina (dogodi se da mi ostane, ali to čuvam za drugi put pa iskoristim u varivima ili drugim pečenjima), a dogodi se da zafali, pa u hodu nadodajem i miksam.
Stavljala sam začine koje volimo i s kojima sam dobro upoznata pa znam kakvu ljutinu, slatkoću i slanost postižem. Imam i tu sreću da je skoro sve od začina domaće - predivne baranjske dimljene paprike, valpovački med, mamin kečap.
Što ćete izbaciti/ubaciti na vama je. Ono bitno je da ćete dobiti fino meso koje se topi u ustima, bez imalo masnoće.
Još genijalnih recepata naše kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Potrebno vam je:
- 6-8 pilećih krila
- 1-2 žličice soli
- 1 manja žličica papra
- 3 žličice dimljene slatke paprike
- 1 žličica mljevene čili paprike ili ljute dimljene
- 1 žličica kurkume
- 2 žličice češnjaka u prahu ili granulama
- 1 žličica luka u prahu
Za premaz*:
- Oko 100 ml kečapa (ja koristim domaći, ako nemate - kupovini će naravno odgovarati)
- 3 žličice meda
- 2-3 žličice mljevene čili paprike ili 1 žličica ljute dimljene
*Sve dobro sjedimo u manjoj zdjelici
Postupak pripreme:
- Najprije upalite pećnicu na 180 stupnjeva i tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje.
- Sad pripremite mješavinu začina tako što ćete sve začine iz prvog dijela recepta dobro sjediniti i izmiješati u većoj zdjelici.
- Krilima odrežite onaj zadnji dio, na njemu nema mesa (ja spremim te komadiće u zamrzivač za temeljac ili juhu). Svako krilo dobro uvaljajte u začine, malo otresite višak i slažite u tepsiju.
- Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 40 min, odnosno dok se ne stvori fina smeđa korica.
- Izvadite krilca iz pećnice i premažite sa smjesom od kečapa, meda i paprike.
- Vratite peći još 10 do 15 min i navalite.
Dobar tek!