Mamine kupus kifle - pecivo koje vraća u djetinjstvo

Slavonka
Nisam upoznala osobu koja ne voli kupus kifle. Možda ih na prvu odbije ime, ali kad im pojasnim da unutra nema kupusa, onda su za! Pravo je vrijeme da vam kuća zamiriše po dizanom tijestu.
Vidi originalni članak

Ovo je naš, obiteljski recept za kupus kifle. Doduše, nisam baš sigurna da je naš naš, ali otkad znam za sebe, znam ove mamine kupus kifle i na taj način sam ih i ja naučila praviti.

Obožavam sve vrste dizanog tijesta i mislim da nema loših jela i deserata koje se rade od njega. Volim miris sirovog tijesta, a vjerujem da ste svi, kao djeca, čopali sirovo dizano tijesto iako su vam govorili da će vas boljeti stomak od toga.

 

Foodgasm Cimet krofnice - novo ruho omiljenih cimet rolica

 

Kupus kifle su odlične i kao desert i kao slani snack. Ja ih obožavam premazati s pekmezom od šipka i uživati uz šalicu čaja. Kasnije, kad ogladnim, valja narezati nešto suho i napuniti ih i, voila, eto najfinijeg sendviča.

 

Foodgasm Trokutići s jogurtom - hrskavi doručak ili brza grickalica

 

Želiš li uživati u više slasnih recepata naše kolumnistice Ene, svakako posjeti njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil

 

Foodgasm Kakva torta: Sasvim posebna čokoladna limeta

 


Za tijesto će vam trebati:

  • 500 g brašna
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 150 ml tople vode
  • 1 jušna žlica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 100 ml ulja

Kupus fil bez kupusa:

  • 125 g margarina sobne temperature
  • 1 čašica punomasnog - crvenog kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 1,5 žlica brašna
  • 1 žličica soli

Dodatno:

  • 1 jaje za premazivanje
  • sezam za posipanje

Postupak pripreme:

  1. Suhi kvasac, šećer i 1 žlicu brašna (odvojite od 500g) promiješajte.
  2. Dodajte toplo mlijeko, promiješajte i pokrijte čistom krpom. Ostavite na toplom da se diže barem 15 minuta.
  3. Kada se kvasac zapjenio, dodajte ostatak brašna, vodu, ulje i sol. Sve dobro promiješajte
  4. Prebacite tijesto na radnu površinu i kratko ga mijesite dok se ne sjedini. Umiješeno tijesto vratite u posudu, pokrijte i pustite da se diže na toplom 30 minuta.
  5. Za to vrijeme izradite fil. Margarin miksajte dok se fino ne izradi - cca 5 minuta.
  6. Dodajte mu ostale sastojke - kiselo vrhnje, jaja, brašno i sol. Sve fino izmiksajte.
  7. Ne brinite ako vam smjesa ima grudica. To je najvjerojatnije margarin koji će se otopiti kod pečenja.
  8. Kada se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu.
  9. Razvaljajte ga na 1/2 cm debljine u pravokutni oblik. - naravno ne mora biti savršen.
  10. Filom premažite kompletnu površinu tijesta.
  11. Rolajte tijesto u savijaču - poput makovnjače npr. 
  12. Kupus kifle režite pobrašnjenim tanjurićem. Režete ih u trokutasti oblik.
  13. Kupus kifle posložite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Ako nemate papira za pečenje, naravno, možete namastiti i pobrašniti tepsiju.
  14. Pokrijte ih čistom krpom i pustite da još jednom odstoje na toplom i da se lagano dignu. Ovo je, doista, ključan trenutak. Zbog toga kupus kifle budu jako lagane i lijepo se dignu kod pečenja.
  15. Pećnicu upalite na 250 stupnjeva.
  16. Kupus kifle netom prije pečenja premažite razmućenim jajetom, pospite sezamom i još malo posolite odozgora.
  17. Na 250 stupnjeva ih pečete 10 do najviše 15 minuta. Svakako ih pogledajte tijekom pečenja, kad dobiju lijepu zlatnu boju a ispod zlatnu koricu, gotove su!

Poslužite uz nešto nakoso narezano ili uz pekmez od šipka. Mogućnosti je bezbroj. Dobar tek!
 

Posjeti Gastro.hr