Mini cheesecake od borovnica koji se ne peče
Volim proljeće/ljeto samo zbog raznobojnog i veselog voća. Vrućinu i sparinu jako teško podnosim, ali uz ovakve deserte sve je lakše...
Na prvi pogled recept izgleda komplicirano, no to se samo tako čini. Vjerujte mi! Nema puno nakuhavanja, nema pečenja! Bitno je samo hladiti tortice u zamrzivaču kako mi se slojevi kreme stisnuli da bismo lako ulili novi sloj.
Reakcije kušača su bile jako pozitivne: lagan, kremast, sočan i osvježavajući desert. Probajte, nećete požaliti!
Od ovih ćete sastojaka dobiti 10 tortica promjera 7 - 8 centimetara ili tortu promjera 26 centimetara.
Želite li uživati u Mirjaninim slatkim i slanim receptima, požurite na blog Od slatkoga slađe, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa
- 100 g maslaca
- 1 dl mlijeka
Sastojci za sok:
- 350 g borovnica
- 100 g šećera
- 1 dl vode
Sastojci za kremu:
- 500 g sira mascarponea
- 400 g sirnog namaza
- 1 dl jogurta
- 200 g bijele čokolade
- 8 listića želatine
- 2 žličice soka od limuna
- ½ dl mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
Postupak pripreme:
- Mljeveni keks preliti otopljenim maslacem i mlijekom, umutiti mikserom.
- Unutarnje stranice kalupa obložiti acetatnom folijom te u svaki kalup staviti 1 – 2 žlice smjese od keksa. Mrvičastu smjesu lagano utisnuti te spremiti u hladnjak.
- Borovnice, šećer i vodu prokuhati te smjesu uliti u cjedilo. Žlicom istisnuti sok. Sok podijeliti na 2 dijela (2/3 i 1/3)
- Navedene sastojke umutiti mikserom i dodati otopljenu čokoladu. Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela.
- 3 listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati soku od borovnica (2/3) i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u prvi dio kreme, dodati žličicu soka od limuna i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u zamrzivač na 60 minuta.
- 3 listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati soku od borovnica (1/3) i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u drugi dio kreme, dodati žličicu soka od limuna i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u zamrzivač na 60 minuta.
- 2 listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati mlijeku i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u treći dio kreme, dodati žličicu arome vanilije i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u hladnjak. Hladiti minimalno 10 sati.
- Tortice izvaditi iz kalupa, skinuti acetatnu foliju, ukrasiti borovnicama i servirati.
Dobar tek!