Na prvi pogled recept izgleda komplicirano, no to se samo tako čini. Vjerujte mi! Nema puno nakuhavanja, nema pečenja! Bitno je samo hladiti tortice u zamrzivaču kako mi se slojevi kreme stisnuli da bismo lako ulili novi sloj.
Reakcije kušača su bile jako pozitivne: lagan, kremast, sočan i osvježavajući desert. Probajte, nećete požaliti!
Od ovih ćete sastojaka dobiti 10 tortica promjera 7 - 8 centimetara ili tortu promjera 26 centimetara.
Želite li uživati u Mirjaninim slatkim i slanim receptima, požurite na blog Od slatkoga slađe, istoimenu Facebook stranicu i Instagram profil.
Sastojci za podlogu:
- 300 g mljevenog keksa
- 100 g maslaca
- 1 dl mlijeka
Sastojci za sok:
- 350 g borovnica
- 100 g šećera
- 1 dl vode
Sastojci za kremu:
- 500 g sira mascarponea
- 400 g sirnog namaza
- 1 dl jogurta
- 200 g bijele čokolade
- 8 listića želatine
- 2 žličice soka od limuna
- ½ dl mlijeka
- 1 žličica arome vanilije
Postupak pripreme:
- Mljeveni keks preliti otopljenim maslacem i mlijekom, umutiti mikserom.
- Unutarnje stranice kalupa obložiti acetatnom folijom te u svaki kalup staviti 1 – 2 žlice smjese od keksa. Mrvičastu smjesu lagano utisnuti te spremiti u hladnjak.
- Borovnice, šećer i vodu prokuhati te smjesu uliti u cjedilo. Žlicom istisnuti sok. Sok podijeliti na 2 dijela (2/3 i 1/3)
- Navedene sastojke umutiti mikserom i dodati otopljenu čokoladu. Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela.
- 3 listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati soku od borovnica (2/3) i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u prvi dio kreme, dodati žličicu soka od limuna i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u zamrzivač na 60 minuta.
- 3 listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati soku od borovnica (1/3) i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u drugi dio kreme, dodati žličicu soka od limuna i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u zamrzivač na 60 minuta.
- 2 listića želatine preliti mlakom vodom. Nabubrenu želatinu ocijediti te dodati mlijeku i lagano zagrijati da se želatina otopi. Uliti u treći dio kreme, dodati žličicu arome vanilije i umutiti mikserom. Kremu uliti u kalupe te spremiti u hladnjak. Hladiti minimalno 10 sati.
- Tortice izvaditi iz kalupa, skinuti acetatnu foliju, ukrasiti borovnicama i servirati.
Dobar tek!