Mousse od tamne čokolade i još dva sastojka

Andrea Cukrov ; mousse od tamne čokolade
Ovaj je mousse pjenast, prepun mjehurića - i ludo čokoladan...
Vidi originalni članak

Ovo je moj osnovni i go to recept za jednostavan čokoladni mousse. Njega možeš nadograđivati i koristiti na bezbroj načina, ali za ovu osnovnu varijantu trebat će ti samo tri sastojka – čokolada, jaja i slatko vrhnje.

Bez obzira na skromne sastojke ovaj mousse je ludnica. Pjenast je, prepun zračnih mjehurića i - ludo čokoladan. Jedina mana je što mu zbilja treba dati vremena da se ohladi. Tada njegova struktura postaje baš onakva kakva treba biti.

 

cukar Banana blondies - svakodnevni kolač uz kavu

 

I znaš što je još super kod ovog moussea? Ako upotrijebiš vrlo tamnu i kvalitetnu čokoladu, on može proći i pod LCHF recept

Sastojci:

  • 200 g tamne čokolade
  • 2 jaja, razdvojeni bjelanjci od žumanjaka
  • 150 ml slatkog vrhnja

Dodaci (po želji i ukusu):

  • Prstohvat sol
  • Cimet
  • Vaniliju
  • Neki fini alkohol

 

cukar Sočne kocke s heljdom, rogačem i čokoladom

 

Postupak:

  1. Čokoladu rastopi nad parom, a kad se otopi energično umiješaj dva žumanjka i nastavi kuhati dok smjesa ne postane lijepo gusta i sjajna. 
  2. Bjelanjke istuci u čvrst snijeg pa ih umiješaj u otopljenu čokoladu. Najprije trećinu bjelanjaka energično umiješaj kako bi ste razrijedila smjesu, a zatim ostatak umiješaj vrlo nježno da sačuvaš što više mjehurića zraka.
  3. Slatko vrhnje istuci u čvrst šlag pa na kraju i njega umiješaj u smjesu od čokolade. Ponovno budi vrlo nježna i oprezna kako ti smjesa ne bi "pala".
  4. Kada sve umiješaš, razdijeli mousse u male zdjelice i ostavi ga u hladnjaku da se dobro, dobro ohladi. Najbolje preko noći.

Posluži posuto čokoladom ili uz još malo tučenog slatkog vrhnja. Dok uživaš u slastici, baci oko na blog Cukar!

Posjeti Gastro.hr