Ovo je moj osnovni i go to recept za jednostavan čokoladni mousse. Njega možeš nadograđivati i koristiti na bezbroj načina, ali za ovu osnovnu varijantu trebat će ti samo tri sastojka – čokolada, jaja i slatko vrhnje.
Bez obzira na skromne sastojke ovaj mousse je ludnica. Pjenast je, prepun zračnih mjehurića i - ludo čokoladan. Jedina mana je što mu zbilja treba dati vremena da se ohladi. Tada njegova struktura postaje baš onakva kakva treba biti.
I znaš što je još super kod ovog moussea? Ako upotrijebiš vrlo tamnu i kvalitetnu čokoladu, on može proći i pod LCHF recept.
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 2 jaja, razdvojeni bjelanjci od žumanjaka
- 150 ml slatkog vrhnja
Dodaci (po želji i ukusu):
- Prstohvat sol
- Cimet
- Vaniliju
- Neki fini alkohol
Postupak:
- Čokoladu rastopi nad parom, a kad se otopi energično umiješaj dva žumanjka i nastavi kuhati dok smjesa ne postane lijepo gusta i sjajna.
- Bjelanjke istuci u čvrst snijeg pa ih umiješaj u otopljenu čokoladu. Najprije trećinu bjelanjaka energično umiješaj kako bi ste razrijedila smjesu, a zatim ostatak umiješaj vrlo nježno da sačuvaš što više mjehurića zraka.
- Slatko vrhnje istuci u čvrst šlag pa na kraju i njega umiješaj u smjesu od čokolade. Ponovno budi vrlo nježna i oprezna kako ti smjesa ne bi "pala".
- Kada sve umiješaš, razdijeli mousse u male zdjelice i ostavi ga u hladnjaku da se dobro, dobro ohladi. Najbolje preko noći.
Posluži posuto čokoladom ili uz još malo tučenog slatkog vrhnja. Dok uživaš u slastici, baci oko na blog Cukar!